Tereza Janovská
9. července 2018 • 04:45

Sedřená kůže, zlomená žebra i loket. Tour kosí jednoho jezdce za druhým

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačí jedna chyba, jediné zaváhání či jen centimetrová změna směru v pelotonu a je o průšvih postaráno. Poklidné rovinaté etapy, ve kterých se začne něco dít až v posledním kilometru, na Tour de France rozhodně nečekejte. Své o tom ví celá řada cyklistů, kteří v prvních dvou etapách skončili na zemi. Například Luis Sánchez, jeden z hlavních domestiků Astany, ze závodu musel kvůli zlomeninám žeber a lokte odstoupit.



Jeden pád za druhým. Letošní Tour de France se zdá být mnohem vyhrocenější, než za poslední roky. Hned v první etapě havaroval favorit a čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome, kterého vystrčili ze silnice, naštěstí však dopadl do trávy a odnesl to jen pár modřinami.

Většina cyklistů ale takové štěstí nemá. Spíš v plné rychlosti havarují na tvrdé silnici a způsobí si kromě sedřené kůže do krve i řadu zlomenin. To byl případ i Luise Leóna Sáncheze, který 40 kilometrů před cílem druhé etapy havaroval a skončil v krvi a bolestech.

Jeden z hlavních domestiků Astany se i přes zdravotní problémy pokusil zpátky nasednout na kolo a do cíle dojet. Záhy však zjistil, že se o levou ruku, na kterou dopadl, nemůže opřít a musel ze závodu odstoupit. Ihned odjel do nemocnice, kde podstoupil řadu vyšetření. Výsledek? Čtyři zlomená žebra a zlomený loket, se kterým musí na operaci.

VIDEO: Podívejte se na Sánchezův ošklivý pád:

„Na silnici byla malá díra a já do ní přímo zajel. Mám zlomeninu v levém lokti, ale větší starosti mi dělají žebra, protože jsem s nimi do něčeho narazil. Jsem teď v nemocnici, ale samozřejmě jsem strašně zklamaný, že jsem musel Tour de France opustit,“ vzkázal potlučený Sánchez.

Jeho ztráta je pro Astanu velkou ranou. Absenci zkušeného jezdce pocítí zejména lídr stáje Jakob Fuglsang. „Byl těsně přede mnou, když se to stalo a vypadalo to opravdu děsivě. Byla to pro mě rána, když jsem se dozvěděl, že skončil, ale musel jsem se soustředit na závod. Je to pro nás velká ztráta, zejména před týmovou časovkou,“ řekl hlavní muž Astany.

Sánchez nebyl jediný, koho zrádná Tour srazila k zemi. Ještě před ním ze závodu odstoupil kvůli nemoci etiopský cyklista Tsgabu Grmay. Na zemi se ve druhé etapě ocitl Adam Yates, pět kilometrů před cílem si smůlu vybral i Luke Durbridge a necelé dva kilometry v hromadné havárii spadl také Fernando Gavíria, vítěz první etapy letošního ročníku.

VIDEO: Podívejte se na hromadný pád, ve kterém havaroval i Gavíria:

Cyklisty nyní čeká týmová časovka, která se do Tour vrátila po třech letech. A už od začátku z ní mají jezdci strach. Je dlouhá 35,5 kilometru a nabídne hned tři náročnější stoupání a několik ostrých zatáček, při kterých musí být jezdci obzvlášť obezřetní, zejména po všech pádech z prvních dvou etap. Nikdo z nich nechce být dalším, kdo skončí v krvi na zemi.

Luis León Sánchez po pádu ve druhé etapě odstoupil z Tour de France
Luis León Sánchez po pádu ve druhé etapě odstoupil z Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud