Tereza Janovská
23. května 2019 • 17:50

Tour de France 2019: Dvě země, 3 460 kilometrů a pět horských dojezdů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchol silniční cyklistiky znovu potrápí. Už 6. července startuje v pořadí 106. ročník slavného závodu Tour de France, který odstartuje na počest pětinásobného vítěze „Bílé dámy“ Eddyho Merckxe v Belgii, odkud se postupně přesune do Francie. A ani letos nečeká cyklisty zrovna pohádková projížďka. Pořadatelé jim připravili 21 etap plných náročných stoupání, dvou časovek a celkem 3460 bolestivých kilometrů. Na co se těšit?



Trasa Tour de France začíná v Belgii

Peloton během tří týdnů projede přes dvě země – Belgii a Francii. V Belgii se představí ve třech regionech (Bruxelles-Capitale, Flanders a Wallonia) a ve Francii ve 37. V letošním ročníku se hned ve třech městech z celkových 34 představí Tour de France vůbec poprvé.

Jmenovitě se jedná o město Binche, kde startuje třetí etapa, start páté etapy je pak v Saint-Dié-des-Vosges a patnáctá etapa pak zavítá do In Foix. Závěr patnácté etapy je navíc usazen na vrcholu Prat d’Albis 1205 metrů nad mořem. Závěrečný dojezd celého závodu je pak tradičně na Champs-Élysées v Paříži.

Dohromady je v plánu sedm rovinatých etap, pět kopcovitých a sedm horských, z nichž pět bude v horském dojezdu, jedna individuální časovka a jedna týmová.

Hory a náročná stoupání

Již potřetí v historii bude závěrečné stoupání usazeno na vrcholu slavné pyrenejské hory Tourmalet. Poprvé tomu tak bylo v roce 1974, kdy etapové prvenství slavil Jean-Pierre Danguillaume a podruhé v roce 2010, tehdy se radoval Andy Schleck. Tourmalet však pro jezdce není žádnou novinkou, je to hora, která se ve slavném závodu objevila už 82krát, tedy ze všech vrcholů nejčastěji.

Nejvyšší trasa pak vede přes průsmyk col de I’Iseran, který se na Tour vrací po dvanáctileté odmlce, na Bílé dámě se objeví poosmé. Cyklisté se zde podívají do nadmořské výšky 2770 metrů. Hned den poté prověří zbytky sil cyklistů náročný dojezd ve Val Thorens, který je ve výšce 2365 metrů nad mořem.

Nominace stájí, co Češi na startu?

Na start 106. ročníku Tour de France se postaví celkem 22 týmů, každý z nich může nominovat osm jezdců. Týmy Wanty-Gobert, Cofidis, Direct Energie a Arkéa Samsic dostaly divokou kartu, zbytek byl buď pozván, nebo vyhrál kvalifikace.

Jednotlivá jména týmy pravidelně oznamují až zhruba týden před samotným startem, přesto se s některými počítá dopředu. Předběžně byl potvrzen start slavných jmen jako je Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Thabiaut Pinot, Romain Bardet, Nairo Quintana či Vencenzo Nibali.

Chybět bude čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome, který smolně upadl při prohlídce trati na Critériu du Dauphiné. Neúčast oznámil i Marcel Kittel, který se rozhodl dát si pauzu.

Z Čechů se pravděpodobně představí Roman Kreuziger , Zdeněk Štybar pravděpodobně šanci nedostane. Chybět by neměla slovenská hvězda Peter Sagan .

106. ročník Tour de France 106. ročník Tour de FranceFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud