Tereza Janovská
26. července 2019 • 18:48

Zkáza Francie. Smutný hrdina Pinot skončil na zakleté Tour v slzách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl jedním z největších favoritů v letošním ročníku Tour de France a na vysněné pódium ztrácel necelé dvě minuty. Jenže místo toho musel v slzách slavný závod opustit. Thibaut Pinot kvůli zranění stehenního svalu nad kolenem musel v devatenácté etapě závod vzdát. Zranění si podle všeho přivodil o den dříve, doufal ale, že dokáže náročnou druhou alpskou etapu dojet až do konce.



„Jestli rupnu, přál bych žlutý trikot Pinotovi.“ Těmito slovy se po osmnácté etapě nechal slyšet Julian Alaphilippe, tehdy ještě lídr závodu. O den později je vše už jinak. Zatímco Alaphilipe o žlutý dres přišel po zkrácení etapy vinou krupobití, ten druhý v bolestech ze závodu odstoupil. Vypadá to tak, že se ani letos nedočkají Francouzi vytouženého domácího vítěze. Na toho čekají už třicet čtyři let.

Pinot byl přitom ve skvělé formě, náročný výšlap na Col de Tourmalet zvládl s přehledem a etapu vyhrál. Jenže před dvěma dny si přivodil zranění, které ho dál už nepustilo. „Když se vyhýbal pádu, narazil levým kolenem do řídítek a ta bolest se teď zhoršila. Doufali jsme, že se to zlepší, ale už ráno bylo jasné, že pokud bude závod těžký, bude to komplikované. Od první chvíle trpí bolestmi, nebylo možné jet dál,“ vysvětlil důvod jeho konce sportovní ředitel stáje Groupama-FDJ Philippe Mauduit v rozhovoru pro Francetelevisions.

Velké bolesti vyvrcholily zhruba 93 kilometrů do cíle, kdy si Pinot vyžádal lékařské ošetření. Bandáž, kterou dostal, mu však nepomohla. Když obvaz o chvíli později sundával týmový asistent, bylo podle bolestivých grimas francouzského jezdce zřejmé, že pro něj Tour skončila. To se potvrdilo 85 kilometrů před cílem, kdy se v slzách rozhodl závod opustit.

V posledních letech je pro Pinota Tour zakletá, za čtyři roky totiž musel závod předčasně opustit už potřetí a ze sedmi startů dojel až do Paříže jen třikrát. V roce 2014 slavil zatím své nejúspěšnější třetí místo. To už letos ovšem nenapodobí.

Francouzský jezdec Thibaut Pinot krátce poté, co musel vzdát během 19. etapy Tour de France
Francouzský jezdec Thibaut Pinot krátce poté, co musel vzdát během 19. etapy Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud