Romana Barboříková
30. srpna 2020 • 09:15

Dohodu při 1. etapě Tour porušila Astana: Udělali ze sebe docela hlupáky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší, než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brutálně náročná úvodní etapa letošní Tour de France. Den, kdy sportovní výkon výrazně zkomplikoval déšť, přinesl celou řadu pádů. „Bylo to dost nebezpečné, jak začalo pršet, bylo to jak na ledě,“ poznamenala slovenská hvězda Peter Sagan. I přes to se v jednu chvíli rozhodl tým Astana se svým lídrem Miguelem Ángele Lopezem zaútočit, což se jim nevyplatilo. „Udělali ze sebe docela hlupáky,“ zlobil se Luke Rowe, kapitán Ineosu.



Nebude to zase tak snadná první etapa, na jaké jsme zvyklí, vědělo se už před sobotním startem 107. ročníku Tour de France. A to si určitě nikdo ani v nejhorších snech nepředstavoval scénář, jaký včera nastal.

Azurové pobřeží ukázalo cyklistům svou nevlídnou tvář a téměř celou etapu je z nebe zásobovalo deštěm. Na mokrou silnici se pak skácelo hned několik favoritů a třeba pro Johna Degenkolba, vítěze Paříž – Roubaix 2015, Tour už první den skončila.

I proto se řada velkých jmen vepředu snažila ostatní kolegy krotit a celý peloton zpomalit. „Bylo hodně pádů, bylo to i dost nebezpečné, protože tady už zhruba měsíc nepršelo a jak teď začalo, bylo to jak na ledě. Nakonec se všichni dohodli, že poslední sjezd neutralizujeme, že pojedeme pomalu a až na rovině začneme zase závodit,“ řekl slovenské televizi RTVS Peter Sagan .

Jenže našli se někteří, kteří to nerespektovali. Šlo o trojici jezdců týmu Astana, mezi kterými nechyběl ani jejich lídr Miguel Ángel López. „Všichni až na Astanu jsme se dohodli na zpomalení. Udělali ze sebe hlupáky,“ rozčiloval se pak jeden ze zkušených závodníků, kapitán Ineos Grenadiers Luke Rowe.

Navíc Astaně se tento krok nevyplatil, protože Lopezovi ve sjezdu podklouzlo zadní kolo a ve smyku doklouzal až na protější stranu silnice, kde ve velké rychlosti narazil do dopravní značky. Měl velké štěstí, že se mu nic nestalo, jen vyměnil kolo a pokračoval. „Nechtěl jsem zrychlovat, jen jsem chtěl určit tempo,“ bránil se po etapě jeden z členů Astany Omar Fraile.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud