Romana Barboříková
8. září 2020 • 21:14

Sagan půjčuje zelený dres: Stresující den! Stále mu chybí vítězná etapa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dřív týmový dres na Tour de France prakticky nepotřeboval, teď Peter Sagan ten zelený, na který jsou u něj všichni zvyklí, půjčuje i bývalým týmovým parťákům. Zjevně není žádný skrblík, ale úplně nadšený z toho také není. „Co mám k úterku říct? Byl to stresující den. Sam Bennet ukázal, že umí vyhrát etapu a vzal si i zelený dres. Ale ještě budou příležitosti dostat ho zpět.“ Třeba hned ve středu?



Zatím žádný den na letošní Tour de France neslavil etapový triumf. A to je také jeden z důvodů, proč se Peter Sagan, oproti jiným letům, i v druhém týdnu stále se soupeři přetahuje o zelený dres pro lídra bodovací soutěže. V té jde v současné době o každý bod na prémiích a také o pořadí v závěrečném sprintu.

Právě díky úterní výhře získal Sam Bennett, který ještě vloni závodil za tým Bora-hansgrohe stejně jako Sagan, mnohem větší příděl bodů než jeho rival. Za vítězství v etapě s předpokládaným hromadným dojezdem se totiž uděluje rovnou 50 bodů, za druhé už je to výrazně méně – 30. A za třetí příčku, kterou obsadil Sagan? Ještě o deset méně. Slovákův náskok byl před 10. etapou 7 bodů, na sprinterské prémii získal jen o dva víc než Ir, takže se v cíli musel znovu rozloučit se zeleným trikotem.

„Byl to stresující den, kde se každý obával větru. Skoro celý den foukal protivítr, na několika místech pak boční. Bylo tam několik pádů, které rozdělily hlavní skupinu. V závěru to pak byl chaotický sprint. Ale ano, Sam Bennett ukázal, že umí vyhrát etapu a vzal si zelený dres. Ale jsme teprve v polovině Tour a myslím si, že jsou tady pořád významné příležitosti vzít si ho zase zpět,“ uvedl Sagan pro týmový web.

Cílová fotografie ve finiši 10. etapy cyklistické Tour de France
Cílová fotografie ve finiši 10. etapy cyklistické Tour de France

Od samého začátku, kdy se s Bennettem střídají v nošení tohoto trikotu, je přesvědčen, že Bennett je ryzím sprinterem, tudíž pro něj budou velmi náročné horské etapy, které teprve přijdou. A jemu že pomohou zkušenosti z dřívějších let.

Teď si ale Bennett užívá své chvíle slávy. Při rozhovorech v cíli 10. závodního dne nemohl ani pořádně před televizními kamerami mluvit, jak jej přemáhal pláč. „Omlouvám se, nechci být žádný uplakánek, ale jsem pořád v šoku,“ soukal ze sebe. Irská cyklistika na takové úspěchy v posledních letech opravdu tolik zvyklá není. A sám závodník stáje Deceuninck-Quick Step sice při projetí cílem vítězně zvedl ruku, pak si ale nebyl jistý, zda opravdu vyhrál. „Zapomněl jsem tam hodit kolo na čáru, tak jsem si chvíli myslel, že mě Caleb Ewan předjel, takže jsem ještě chvilku čekal na potvrzení,“ vysvětloval Eurosportu.

Bennett nyní vede před Saganem o 21 bodů, což není žádný bezpečný náskok. Bude tak zajímavé sledovat souboj těchto dvou i v 11. etapě, u které se opět předpokládá hromadný sprint. Třeba se v ní už ale Ir nesetká s tím, že na něj budou fanoušci křičet: Sagane! Sám se tomu ale v případě, kdy se to stalo, tolik nedivil. Vždyť dřív bylo přeci téměř nemyslitelné, že by zelený dres vezl někdo jiný.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud