8. září 2020 • 17:21

Vichr a ošklivé pády, drama na Tour ovládl Bennett! Sagan dospurtoval třetí

Autor: iSport.cz, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklisté se v 10. etapě Tour de France báli větru - a oprávněně. Silný vichr na rovině u mořského pobřeží způsobil jeden nepříjemný hromadný pád, další dva pak následovaly v posledních třiceti kilometrech. Na ostrov Ré, kde nepříjemná etapa vrcholila, ale dojela čelní skupina bez odpadlíků pohromadě a týmové vláčky si chystaly spurtérský dojezd. V něm si pro první triumf na Tour v kariéře dosprintoval Sam Bennett těsně před Calebem Ewanem a Peterem Saganem, kterého navíc vítěz svlékl ze zeleného dresu. Ve žlutém trikotu pro vedoucího muže průběžného pořadí dál pojede Primož Roglič.



Trasa pro rozjezd po volném dni vypadala jednoduše, ale rovinatý profil cyklistům výrazně znepříjemnil silný vítr. Ten na 69. kilometru způsobil v rychlosti 56,5 km/h hromadný pád, který na chvíli rozdělil peloton.

Ďábelské tempo v tu chvíli udával tým Deceuninck-Quick-Step, pak ale čelo pelotonu zpomalilo, aby se postižení závodníci zvládli opět připojit. Tour zde každopádně skončila pro debutanta Sama Bewleyho ze stáje Mitchelton-SCOTT.

VIDEO | Ošklivý pád uprostřed pelotonu na 69. kilometru

Další pád pak přišel 65 kilometrů před cílem, kdy se na zemi ocitl i vítěz nedělní etapy Tadej Pogačar, problémy měl i Guillaume Martin a Bryan Coquard. Kolize přišla ještě 30 km před cílem, Barguil i Ledanois se ale dokázali opět na peloton dotáhnout. Problémy měli cyklisté i v závěru při nájezdu na známý most Pont de l´Île de Ré.

Nicolas Roche z týmu Sunweb po ošklivém pádu v 10. etapě Tour de France
Nicolas Roche z týmu Sunweb po ošklivém pádu v 10. etapě Tour de France

Rovinatý dojezd byl i přes problémy s větrem záležitostí týmového spurtu. Celou etapu hodně aktivní Sunweb ale rozjel finiš příliš brzy a zvládnutý závěr do čela vyšvihl Sama Bennetta z Deceuninck–Quick-Step.

Irský závodník nabral maximální rychlost 70 metrů před cílem - 65 km/h, a i když Elia Viviani byl na posledních metrech ještě rychlejší, dojel si pro první etapový triumf.

VIDEO | Sprinterský dojezd 10. etapy Tour de France

Oba Češi na Tour - Roman Kreuziger a Jan Hirt dojeli do cíle ve skupině, která ztratila na vítěze přes pět minut.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa: Ile d'Oléron - Ile de Ré (168,5 km):

1. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step) 3:35:22, 2. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Viviani (It./Cofidis), 5. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 6. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation), 7. Coquard (Fr./B&B Hotels - Vital Concept), 8. Bol (Niz./Sunweb), 9. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 10. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott) všichni stejný čas, ...116. Kreuziger (ČR/NTT), 143. Hirt (ČR/CCC) oba -5:25.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 42:15:23, 2. Bernal Kol./Ineos) -21, 3. Martin (Fr./Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol.Arkea-Samsic), 6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol./Astana) -1:15, 10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42, ...90. Hirt -1:46:18, 118. Kreuziger -2:10:41.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud