Romana Barboříková
1. července 2022 • 19:15

Šokující lídr Tour, časovku vyhrál Lampaert. Zářil Pogačar, pády v dešti

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strhujícími pár minutami odstartoval 109. ročník Tour de France. Úvodní časovka v Kodani se jela sice zhruba tři hodiny, ale velká podívaná s největšími favority v hlavní roli se odehrála skutečně během pár minut. Nicméně překvapení v podobě vítězství Yvese Lampaerta se zrodilo ještě o několik okamžiků později. Z favoritů na celkové vítězství si nejlépe vedl Tadej Pogačar.



Vypadalo to papírově na celkem zajímavou, nicméně i přes dvacítku zatáček ne až tak náročnou časovku. Jenže déšť udělal z úvodní etapy nejslavnějšího cyklistického závodu planety hodně zajímavou záležitost.

Už časovkářský specialista Stefan Bissegger byl pro ostatní dostatečným varováním, že je potřeba dát si pořádně pozor. A to v jeho případě ještě nebyl déšť tak vydatný, jako když byl na trati později třeba Primož Roglič. I tak si nadějný Švýcar na trati dlouhé 13,2 kilometru hned dvakrát ustlal. A pokaždé na jinou stranu, takže má jistě nepříjemné odřeniny na obou bocích.

Jedním ze závodníků, kteří s mokrou vozovkou zase takové problémy nemají, je Mathieu van der Poel. A bylo to i vidět. Právem tak projel cílem jako nejrychlejší závodník a dlouho si poseděl v křesle pro lídra etapy. Jenže i jemu bylo jasné, že musí zpozornět, když se na trati objevili favorité celé této Tour de France.

V případě Rogliče, který je naopak známý tím, že technické dovednosti na kole nepatří úplně k jeho výsadám a silným stránkám, bylo jasné, že pojede rychle, ale nebude nijak riskovat. A tak také dopadl jeho výsledek, když se po dojezdu zařadil na druhou příčku. Z té jej za chvíli vyšoupl týmový parťák a spolulídr Jonas Vingegaard.

Pak ale přišlo galapředstavení. Nejprve odstartoval úřadující světový šampion v časovce Filippo Ganna, po něm se vydali na trať Wout van Aert a Tadej Pogačar. Když se k cíli blížil Ganna, který předtím sice na mezičase lehce ztrácel a v zatáčkách na trase také nebyl příliš jistý, bylo Van der Poelovi jasné, že se z pohodlného křesla bude zvedat.

Jenže Ganna se do něj ani posadit nestihl, protože ještě rychlejší čas zajel Van Aert hned za ním. A až na třetí příčku ho krátce nato odsunul Pogačar, který dojel na druhém místě. Nadějný čas pak zajížděl také Van Aertův týmový parťák Christophe Laporte. Jenže v jedné ze zatáček mu jeho časovkářský speciál podklouzl a on, stejně jako v úvodu Bissegger, skončil na zemi.

Už to vypadalo, že Van Aertovi se splní jeho žlutý sen. Jenže přestalo pršet, podmínky se trochu zlepšily a v případě mužů, které jejich tým nasadily na, podle předpovědi, horší povětrnostní podmínky, se najednou karta otočila a byli v určité výhodě. Toho využil závodník belgické sestavy Quick-Step Alpha Vinyl Yves Lamapert, který je zdatným časovkářem. Jeho krajan v horkém křesle tak se smutným pohledem upřeným na obrazovku sledoval, jak ho Lampaert poráží.

V sobotu už je na programu klasická hromadná etapa, ve které na cyklisty čeká jedna perlička – 18 kilometrů dlouhý most.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa (časovka jednotlivců v Kodani, 13,2 km):

1. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -5, 3. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -7, 4. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -10, 5. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) -13, 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -15, 8. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -16, 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -17, 10. Teuns (Belg./Bahrain-Victorious) -20.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud