Romana Barboříková
15. července 2023 • 04:30

Dvě hvězdy, ale třetí příčka Tour je volná... Získá ji vítěz Gira, či mladíček?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pomýšlet víc než na třetí příčku na letošní Tour de France, byli by za blázny. I když v koutku duše možná přeci jen doufají. Slabou chvíli může mít každý. Teď ale svádí souboj o poslední volné místo na pódiu. Momentálně by jej získal Jai Hindley, jenž loni slavil výhru na italské Grand Tour. Kdo jsou ti další, kteří jej ze stupňů vítězů chtějí sesadit?



V popředí zájmu na Tour de France jsou samozřejmě Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar, tedy ti, kteří bojují o žlutý dres v Paříži. Jenže na pódium na Chámps-Élysées vystoupí tři cyklisté. A o bronzovou příčku se ještě strhne bitva, sokové Jaie Hindleyho mu tuto poctu nedají zadarmo.

Právě Australan, který loni ovládl Giro d´Italia, je na tom v průběžném pořadí za dvojicí titánů nejlépe. Na lídra ztrácí 2:51 minuty. V dosavadním průběhu měl sice horské etapy, kdy ztratil čas, ale stále si svou pozici drží. A jak ukázal loni na růžovém závodu, nejvíc mu svědčí poslední blok třítýdenního putování. Tam budou mít cyklisté před sebou horskou časovku, náročnou horskou etapu do Courchevelu a předposlední den ještě jednu tvrdou zkoušku ve Vogézách.

Čtvrté místo okupuje nejmladší účastník Tour Carlos Rodríguez (22), jeho ztráta už ale činí 4:48, tedy téměř dvě minuty na Hindleyho. Španělská naděje je výborná v časovce, kde se bude snažit ke třetímu místu přiblížit. Je však otázkou, jak se na jezdci, který má za sebou zatím jen jednu Grand Tour, projeví tři týdny extrémně náročného závodění.

Na dalších dvou příčkách jsou pak bratři Yatesovi, a jak už to tak v případě dvojčat bývá, jsou si velmi blízcí. Dokonce i v pořadí Tour de France, kde je nyní dělí jediná sekunda (5:03 a 5:04), a to ve prospěch Adama, druhého muže UAE Team Emirates.

Oba mají na 110. Tour skvělou formu, Adam už vezl i žlutý dres. Je však otázkou, zda v následujících dnech nebude muset své ambice podřídit Pogačarovi. Simon takto svázaný není, jeho nevýhodou ale zase je, že ve finálních fázích horských etap už nemá k ruce žádného týmového parťáka z Jayco-AlUla.

Sedmý je po včerejšku, kdy ho přeskočili právě Yatesovi, hrdina úterní etapy Pello Bilbao. Nyní je už jasné, že v celku Bahrain-Victorious, kde dělá sportovního ředitele Roman Kreuziger, je lídrem právě tento Bask, jehož ztráta na maillot jaune činí 5:25 minuty. Vítězství ho ale nakoplo a bude to chtít dotáhnout co nejdál.

Britská sestava Ineos má vedle Rodrígueze v top 10 další velkou naději do budoucna. Tom Pidcock se před startem v Bilbau nechal slyšet, že jednou by se rád pokusil Tour vyhrát. Právě pro něj může být jako dělaná dnešní etapa, která končí po sjezdu z vrcholu mimořádné kategorie. A úřadující olympijský šampion v cross country je excelentní sjezdař, mohl by tak cenné sekundy na soupeře získat. V pořadí je jen deset sekund za Bilbaem.

Na devátém místě je konečně prostor pro francouzskou cyklistiku. David Gaudu už ale ztrácí téměř sedm minut (6:52) a včera bylo vidět, že na ty nejlepší vrchaře přeci jen nemá. Jeho jedinou záchranou by bylo dostat se do úniku, který dostane prostor ovládnout etapu. Je ale otázkou, zda jej do něj týmy lídrů pustí.

První a poslední příčka elitní desítky patří nizozemské letce Jumbo-Visma. Uzavírá ji Sepp Kuss, jehož jedinou ambicí však je zůstat co nejdéle se svým lídrem a pomoci mu k celkovému vítězství. V časovce tak nejspíš bude šetřit síly a ztratí možná i minuty. Jen pro úplnost jeho ztráta na Vingegaarda je 7:11 minuty.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud