17. srpna 2021 • 18:00

Rok po drsném pádu triumf na Vueltě! Jakobsen slaví, lídr měl problémy

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtou etapu Vuelty vyhrál i díky pomoci týmového kolegy Zdeňka Štybara v hromadném spurtu nizozemský cyklista Fabio Jakobsen. V červeném trikotu lídra zůstal navzdory pádu dva kilometry před cílem Estonec Rein Taaramäe.



Čtyřiadvacetiletý Jakobsen si v rovinaté etapě mezi městy El Burgo de Osma a Molina de Aragón připsal největší vítězství po návratu na kolo po loňské vážné nehodě na závodu Kolem Polska, kdy kvůli zranění hlavy bojoval o život. Člen stáje Deceuninck-Quick Step těžil z tradičně kvalitní práce svých týmových kolegů v čele se zkušeným Štybarem a po 163,9 km projel cílem první před Francouzem Arnaudem Démarem. Třetí skončil Dán Magnus Cort Nielsen.

Fabio Jakobsen je po nehodě zpět v sedle
Fabio Jakobsen je po nehodě zpět v sedle

„Je to splněný sen. Po té nehodě mě čekala dlouhá cesta, ale jsem šťastný, že jsem tady,“ uvedl Jakobsen, jenž loni v srpnu utrpěl mnohačetná zranění v obličeji a následně se podrobil několika operačním zákrokům. „Spoustu času a úsilí tomu věnovalo mnoho lidí a je to také jejich vítězství. Myslím tím doktory a chirurgy v Polsku, svou druhou rodinu, tým, a všechny okolo. A také je to vítězství mé rodiny, protože oni jsou důvod, že jsem tady,“ dodal elitní spurtér, jenž první dvě etapy na Vueltě vyhrál už v roce 2019. Před měsícem se radoval z výher na menším závodě Kolem Valonska.

Před očekávaným spurtem se pokoušelo o úspěch trio uprchlíků Carlos Canal, Ángel Madrazo a Joan Bou, kteří strávili v úniku 150 kilometrů, ale 13 km před cílem je peloton dostihl.

Dva kilometry před finišem skončil v pravotočivé zatáčce na zemi majitel červeného trikotu Taaramäe. Za pomoci kolegy z týmu Intermarché-Wanty-Gobert dojel do cíle mezi posledními s téměř dvouminutovým odstupem, ale vzhledem k tříkilometrové ochranné lhůtě čas do celkového hodnocení neztratil. Stále tak vede o 25 sekund před Francouzem Kennym Elissondem, třetí je obhájce vítězství z minulých dvou let Primož Roglič ze Slovinska.

„Bylo to hodně nervózní. V jeden okamžik jezdec po mé pravé ruce prudce zatočil a sundal mě. Ale jsem živý a nemám moc zranění. Trochu silničního lišeje, ale jinak se cítím dobře,“ uvedl Taaramäe, jemuž pád v závěru první den v červeném nezkazil. „Byl to nádherný den. Můj tým jel dlouho v čele pelotonu, bylo to krásné.“

Z trojice českých cyklistů se dnes umístil nejvýše Štybar na 62. pozici, Jan Hirt byl ve stejném čase jako vítěz 103., Jakobsenův a Štybarův stájový kolega Josef Černý skončil těsně před Taaramäem na 164. pozici.

Ještě rovinatější profil než dnes nabídne středeční etapa z Tarancónu do Albacete, jež by tak po 184,4 km měla opět skončit hromadným spurtem.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 4. etapa (El Burgo de Osma - Molina de Aragón, 163,9 km):

1. Fabio Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick Step) 3:43:07, 2. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 3. Cort (Dán./Education-Nippo), 4. Dainese (It./DSM), 5. Matthews (Austr./BikeExchange), 6. Allegaert (Belg./Cofidis), 7. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 8. Trentin (It./SAE Team Emirates), 9. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 10. Minali (It./Intermarché-Wanty-Gobert), ...62. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step), 103. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas, 164. Černý (ČR/Deceuninck-Quick Step) -1:49.

Průběžné pořadí: 1. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) 13:08:51, 2. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo) -25, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -30, 4. Calmejane (Fr./AG2R-Citroën) -35 5. Mas (Šp./Movistar) -45, 6. López (Kol./Movistar) -51, 7. Valverde (Šp./Movistar), 8. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 9. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) všichni -57, 10. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -1:09, ...56. Hirt -4:03, 112. Štybar -13:29, 159. Černý -20:45.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud