Romana Barboříková
8. září 2023 • 17:59

Tourmalet na Vueltě: totální výbuch Evenepoela, Vingegaard vyhrál pro dceru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden tým momentálně vládne všem. Jumbo-Visma to znovu potvrdil. Tentokrát v etapě španělské Vuelty, která zavítala na legendární kopce své známější sestry Tour de France. Už v Col d´Aubisque kázala nizozemská sestava takové tempo, že velmi překvapivě odpárali i obhájce Remca Evenepoela. Pro něj to byl velký výbuch, do cíle dojel 27 minut za vítězným Jonasem Vingegaardem. Ten vyhrál pro dcerku, která v pátek slavila narozeniny. V červeném zůstává Sepp Kuss, jenž dojel druhý za týmovým parťákem.



Parádní etapa, kterou by chtěl vidět každý cyklistický fanoušek i na Tour de France. Jakoby si závodníci týmu Jumbo-Visma ze svých soupeřů na španělské Vueltě trochu vystřelili. V dílu na ikonický Tourmalet dlouhém 135 kilometrů sebrali první tři místa a stejně to je po 13. etapě i v průběžné klasifikaci.

První desítka se vůbec dost proměnila. A bylo to znovu díky vynikajícímu týmovému výkonu a síle nizozemského celku. Tempo, které nastolili už v druhém kategorizovaném stoupání, prvním na francouzském území - Col d´Aubisque, bylo vražedné naprosto překvapivě i pro dvě velká jména. V případě Joaa Almeidy z UAE Team Emirates se čekalo, zda si ztrátu svým pravidelným tempem zase dojede. Ovšem nestalo se. „Byla to bitva od prvního kilometru, jenže já jsem se necítil nejlíp, poslední dny jsem měl nějaké zdravotní problémy,“ prohlásil třetí muž letošního Giro d´Italia. Na dotaz, o jaké problémy šlo, doplnil: „Mám chřipku, větší nachlazení. Je to frustrující, doteď jsem jel dobře. Ale je to, jak to je,“ pokrčil rameny Portugalec, který dojel 6:47 minuty za vítězem.

Co ale překvapilo úplně všechny, bylo strádání loňského vítěze španělské Grand Tour Remca Evenepoela už 90 kilometrů před cílem. Nejprve šlo jen o sekundy, po kterých se k němu stáhl celý jeho tým Soudal-Quick Step včetně Jana Hirta. Po chvíli však bylo vidět, že by v tento den belgickému šampionovi nepomohla ani svěcená voda z nedalekých Lurd.

Jeho ztráta stále narůstala a bylo jasné, že Evenepoel po tomto těžkém dnu zcela vypadne z bojů o dobré umístění. „Je to něco, co nemůžete plánovat. My jsme měli svůj plán, chtěli jsme jet agresivně. Je to škoda pro Remca, určitě se taky nadřel, aby tady byl v co nejlepší kondici. Ale černý den může mít každý,“ komentoval odpadnutí největšího konkurenta v boji o celkové prvenství sportovní ředitel Jumbo-Visma Marc Reef. Manko Belgičana v cíli pak bylo 27:05 minuty.

Belgická stáj po etapě sdělila, že její lídr není nemocný ani zraněný. „Měl jen špatný den. Je to smůla, ale stává se to. Není to jízda na simulátoru, všichni jsme jen lidé,“ řekl sportovní ředitel Klaas Lodewyck.

Jonas Vingegaard věnoval vítězství dceři
Jonas Vingegaard věnoval vítězství dceři

Strategií celku, který letos ovládl už Giro i Tour jistě bylo otestovat své největší konkurenty. Ale že to dopadne takto, určitě nečekali. Bez ohledu na to ale pokračovali ve svém plánu. Vždyť cílů, kterých chtěli dosáhnout, ještě pár před sebou měli.

„Velký kompliment patří Robertu Gesinkovi. Kontroloval skoro celou etapu sám, byl v prvním stoupání, udával tempo, byl i v tom druhém, a pak ještě přijel i do závěrečného čtvrtého. Pak tam byl Wilco (Kelderman) a naši tři lídři. Využili jsme této skvělé situace. Je neskutečné, co jsme tady ukázali,“ rozplýval se Reef.

Aby ne. Tourmalet je dlouhý, spíš pravidelnější kopec, a ty maximálně vyhovují dvojnásobnému vítězi Staré dámy. Také to nyní předvedl. 8 kilometrů pod vrcholem Vingegaard zaútočil. Za ním se pustil Juan Ayuso a další. Za chvíli se Dán vytasil s dalším atakem. Pro změnu ho začal pronásledovat Enric Mas, s mezerou pak Ayuso, Kuss, Roglič a Uijtdebroeks. Vingegaard ale získával stále větší náskok. A uháněl si pro etapové vítězství, své premiérové na Vueltě a Espaňa.

„Jsem strašně šťastný, asi bych si nemohl vybrat lepší den, protože dnes má narozeniny dcera a chtěl jsem vyhrát pro ni,“ zářil Vingegaard a na dálku poslal v cíli dceři Fridě, která měla třetí narozeniny, pusu.

Pro jeho tým šlo o maximálně úspěšný den, a jak sami všichni přiznali, dokonce až nad očekávání. „Zaútočit v polovině stoupání bylo v plánu, ale hlavně pro to, abychom získali čas na ostatní favority. Podařilo se to ještě lépe,“ culil se šestadvacetiletý cyklista.

Kromě prvního místa v etapě totiž získali i to druhé a třetí. Kilometr před cílem totiž nastoupil Kuss, jenž si okamžitě vytvořil solidní náskok před skupinou, ve které zůstal Roglič, aby vše kontroloval. Slovinec nejen že splnil tento úkol, ale ještě se dokázal zvednout a soupeřům na posledních stovkách metrů ujet.

Díky tomuto neskutečnému výkonu nyní Jumbo-Visma opanuje pódium v průběžném pořadí: 1. Kuss, 2. Roglič -1:37 min., 3. Vingegaard -1:44. Almeida se propadl na 10. příčku (-8:39) a Evenepoelovi patří až 19. místo (-27:50).

Aktuální situaci v boji o červený trikot pak zhodnotil Mikel Landa z celku Bahrain-Victorious, který se pokoušel v pátek jít do úniku a na Tourmaletu slavit, ale Jumbo-Visma mu to znemožnili. „Po dnešku Sepp Kuss může vyhrát Vueltu.“

Nakročeno k tomu má Američan skvěle, a vůbec celý jeho tým, na programu jsou ale ještě další těžké horské etapy. Třeba už v sobotu.

Cyklistický závod Vuelta - 13. etapa (Formigal - Col du Tourmalet, 134,7 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:51:10, 2. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -30, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -33, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 5. Uijtdebroeks (Belg./Bora-hansgrohe) oba -38, 6. Mas (Šp./Movistar) -40, ...62. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -27:05, 96. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -31:57.

Průběžné pořadí: 1. Kuss 46:42:54, 2. Roglič -1:37, 3. Vingegaard -1:44, 4. Ayuso -2:37, 5. Mas -3:06, 6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10, ...37. Hirt -1:04:52, 101. Schlegel -1:56:10.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud