14. září 2023 • 18:50

V poslední horské etapě slaví Evenepoel, Kuss uhájil průběžné vedení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký cyklista Sepp Kuss uhájil v poslední horské etapě dres lídra a má na dosah triumf na Vueltě. Do závěrečných tří dnů si ponese náskok 17 sekund, poslední nebezpečí na cestě za životním úspěchem pro něj znamená sobotní více než 200 kilometrů dlouhý zvlněný úsek do Guadarramy. Dnešní osmnáctou etapu vyhrál po sólu Belgičan Remco Evenepoel.



Osmadvacetiletý Kuss letos pomohl Primoži Rogličovi vyhrát Giro d'Italia, poté Jonasi Vingegaardovi k úspěšné obhajobě na Tour de France a nyní je sám hodně blízko ke splnění snu. Před nedělním dojezdem do Madridu je i stáj Jumbo-Visma blízko k tomu, aby jako první tým v historii opanovala všechny tři Grand Tours v jedné sezoně.

Evenepoel patřil k favoritům až do královské etapy na Tourmalet, v níž zcela odpadl a nabral téměř půlhodinovou ztrátu. Dnes prokázal, že je zpátky ve formě, a dojel si na letošním 78. ročníku Vuelty pro třetí vavřín. Cílovou pásku na La Cruz de Linares proťal o bezmála pět minut dříve než nejbližší soupeř.

Ze šestičlenné skupiny uprchlíků vyrazil neohroženě 30 kilometrů před cílem a ve 23 letech oslavil již 50. vítězství mezi profesionály. „Cítil jsem se ze skupiny nejsilnější a nechtěl ztrácet čas. Tak jsem do toho šlápl. Měl jsem nohy super dobré,“ řekl Evenepoel, jenž si prakticky zajistil titul krále hor na letošním závodu.

Kuss udržel odstup do deseti minut, dojel desátý po boku Rogliče. Třetí z hvězdné sestavy Jumbo-Visma Vingegaard na ně ztratil devět sekund a po dnešku má manko na amerického lídra 17 vteřin. „Madrid se blíží. Ale musím zůstat koncentrovaný. Zítra bude slabší etapa, ale (sobotní) dvacátá je těžká a dlouhá. Sice už nebudou největší hory, ale nebude to nic jednoduchého,“ dodal Kuss.

Výsledky 18. etapy Vuelty:

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) 4:47:37, 2. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -4:44, 3. Kron (Dán./Lotto-Dstny) -5:10, 4. Poole (Brit./dsm-firmenich) -5:12, 5. Ourselin (Fr./TotalEnergies) -5:17, 6. Bernard (Fr./Lidl-Trek) -6:11.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 65:31:27, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:08, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -4:00, 5. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -4:19, 6. Mas (Šp./Movistar) -4:30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud