12. listopadu 2012 • 20:22

Bakala chce cyklistickou „Ligu mistrů“. Investuje do ní stovky milionů

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miliardář Zdeněk Bakala má plán, jak vyhrabat profesionální cyklistiku z temné díry ekonomických a dopingových problémů. Majitel cyklistické stáje Omega Pharma – Quick Step by rád vytvořil produkt podobný fotbalové Lize mistrů. Sám by do něj měl vložit 10 až 20 milionů eur, tedy 250 až 500 milionů korun. Mezinárodní cyklistická unie UCI připustila, že s ním o spuštění plánu jedná zhruba rok.



„Cyklistika je ve velmi těžkých časech,“ uvedl Bakala na prezentaci, kam přizval několik vybraných médií.

„Případ Armstrong způsobil, že se ucho džbánu utrhlo. UCI je pod obrovským tlakem, aby vyměnila lidi na vrcholu svého vedení. Rabobank ukončil sponzorování po sedmnácti letech. Situace má dramatický dopad na některé jezdce. Je čas pro nový systém. Můžeme nabídnout špičkový produkt.“

Bakala nechce ráznou změnu, ale postupný vývoj k systému, jehož detaily je ještě třeba doladit. Nicméně do „Ligu mistrů“ by ideálně od roku 2016 mělo patřit 18 týmů, které by fungovaly na základě dlouhodobějších licencí. Měly by lepší finanční zázemí díky tomu, že by se dělily o výnosy z televizních práv. Absolvovaly by kolem dvaceti závodů.

„Pořád nám jde o to mít špičkové týmy s top závodníky v nejlepších závodech,“ uvedl Bakala. „Některé týmy jsou finančně nestabilní. Není normální, aby v listopadu nevěděly, jak na tom budou příští rok,“ citovaly ho Het Nieuwsblad.

I když vedení cyklistiky by nadále patřilo pod UCI, pevnější antidopingová pravidla a rychlejší řešení případů by měla na starosti nezávislá agentura.

„Veřejnost potřebuje vidět cyklistiku jako kulturu s jasnými pravidly, systémem závodů a s klasifikací, která je snadno pochopitelná. Týmy potřebují stabilitu, v níž jim licenční systém umožní pracovat na střednědobých a dlouhodobých cílech a vytvořit týmy se značkami, které fanoušci snadno rozpoznají.“

Miliardář, jenž je sám aktivním závodníkem a velkým fanouškem cyklistiky, si zjevně získal na svou stranu některé týmy, mezi něž by měly patřit stáje BMC Racing, Garmin-Sharp či Cannondale. Spolupracují s ním i čelní představitelé UCI, jež oficiálně potvrdila jednání.

Otázkou je, jak zareagují organizátoři slavných a klasických závodů včetně Grand Tours. Nicméně Michele Acquarone, šéf Gira d’Italia, pro CyclingNews.com potvrdil, že by se diskusi nebránil, pokud bude nový systém prospěšný všem.

Je ochoten vzdát se i části výtěžku z televizních práv, jestliže to pomůže zvýšit hodnotu italského závodu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud