Ilona Kolářová
25. května 2015 • 23:06

Giro vstupuje do posledního týdne. Porte to zabalil. Sky jede na Königa!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne nadarmo se o tom šuškalo v zákulisí, včera se to stalo skutečností. Australan Richie Porte, jenž byl na startu Gira d´Italia lídrem týmu Sky, během včerejšího volného dne ze závodu odstoupil.  Odůvodnil to následky pádu, fakticky ho z trati vyhnala půlhodinová ztráta na ty nejlepší. Elitní britská stáj bude poslední, rozhodující týden makat na českou hvězdu Leopolda Königa!



Během víkendu povýšil 27letý český cyklista na Giru na lídra týmu Sky, zatímco jeden ze spolufavoritů Richie Porte opustil závod, který chtěl tolik vyhrát. Leopold König převzal Porteho roli už po sobotní časovce a do posledních šesti etap po včerejším dni volna vstupuje z pátého místa průběžného pořadí.

„Pátý celkově na Giru a týden do Milána, tzn. Hrrr na ně, bojujem!!!“ napsal König na svém facebookovém profilu.

To, že je český jezdec lídrem, oznámilo vedení Sky už v sobotu večer na mítinku se závodníky. Porteho domestik se stal rázem tím, na koho budou ostatní pracovat až do cíle v Miláně. Po dni volna nejprve přichází jedna z nejtěžších etap letošního ročníku, na které je pět stoupání, a v závěru týdne přibudou další tři, na nichž se peloton bude prát s horami. A to je terén přesně pro Königa!  Ten z nové role ve stresu rozhodně není.

„A já si to teď užívám. Opravdu si chci ten poslední týden užít. Nebudou tam už žádné hloupé etapy, ale jen těžké, horské - a takové mám rád,“ řekl pro iDnes.cz. „Pokusíme se, abych vybojoval co nejlepší celkové umístění. Pokusíme se udržet červený dres nejlepšího sprintera s Eliou Vivianim. A pokusíme se vyhrát s týmem tolik etap, kolik jen bude možné,“ vypočítával současné priority týmu Sky.

Tohle všechno se už bude dít bez Porteho, Australan včera v Madonně di Campiglio s týmem až ani netrénoval. Na týmovém webu uvedl, že odstupuje po konzultaci s lékaři kvůli následkům pádu ze 13. etapy, do něhož se zapletl i König.

Australana, jenž měl konečně dokázat, že může být lídrem na třítýdenním závodu, stíhala rána za ranou. Karamboly, defekty, nedovolená výměna kola… Po pádu v páteční etapě bojoval s bolestí v koleně a kyčli, v sobotní časovce ztratil skoro čtyři a půl minuty a nedělní horskou etapou to vyvrcholilo. Přivezl si téměř půlhodinovou ztrátu a v průběžném pořadí spadl až na 27. příčku s mankem téměř 36 minut.  

 „Jsem zdrcen, že končím takovýmhle způsobem, když nemůžu zůstat a pomoci Leovi, Eliovi (Vivianimu) i dalším klukům v posledním týdnu. Byli neskuteční a já bych jim pomoc strašně rád vrátil,“ litoval Porte na webu cyclinews.com. „Giro bylo mým hlavním cílem sezony a tvrdě jsem se na něj celou dobu chystal. Bohužel jsem měl uplynulý týden spoustu smůly včetně defektu a penalizace. Ale nejvíc to ovlivnil pád z páteční etapy. Spadl jsem tvrdě na koleno, a kvůli tomu jsem cítil spoustu bolesti při sobotní časovce i nedělní etapě. Nechtěl jsem to balit, ale lékařský tým mi doporučil, abych dál nepokračoval,“ uvedl třicetiletý závodník.

To Königovo vystoupení na italských etapách nabralo o víkendu opačné grády. V první dolomitské etapě skvěle bojoval, držel se s lídry Gira a v celkovém pořadí si polepšil do Top 5. Stal se jedničkou pro svůj tým a hrdinou pro mnoho desítek českých fanoušků, kteří ho do Madonny přijeli podpořit. „Sem pyšnej na to, že jsem Čech. Tolik českých vlajek pohromadě jsem neměl v životě tu čest vidět. Dnes jsem opravdu, ale opravdu bojoval pro vás a byl to jeden z nejhezčích dnů, co jsem ve sportu zažil!“ poděkoval König fanouškům podél trati na svém facebooku.

Průběžné pořadí Giro d´Italia (po 15 etapách): 1. Contador 60:01:34, 2. Aru -2:35, 3. Amador -4:19, 4. Landa -4:46, 5. König -6:36, 6. Trofimov -6:58, 7. Caruso -7:10, 8. Monfort (Belg./Lotto) -8:20, 9. Visconti (It./Movistar) -9:53, 10. Geniez -10:03, ...12. Kreuziger -10:31, 117. Vakoč -2:39:20.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud