Jiří Punčochář
29. srpna 2017 • 11:55

Uránova stáj prosí fanoušky: Pomozte! Chybí miliony dolarů, hrozí zánik

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K zoufalému kroku se odhodlal cyklistický tým Cannondale-Drapac. Přesně ve třetině Vuelty, jednoho ze tří největších etapových závodů v roce, oznámila stáj hrozící rozpad. Chybí jí asi sedm milionů dolarů, a pokud je urychleně nesežene, balí krám. Vedle hledání sponzorů tedy tým rozjel i veřejnou sbírku, otevřenou každému, kdo může postrádat alespoň 25 dolarů. „Pojďte s námi do rodiny,“ vyzývá veřejně.



Cyklistická elita má během pár měsíců další přední tým, jemuž hrozí rozpad kvůli nenaplněnému rozpočtu. Jen co se uklidnila nejistota kolem česko-belgické značky Quick-Step Floors, které se právě v pondělí upsal na další dva roky Zdeněk Štybar, je zde s podobnými problémy Cannondale-Drapac.

Sestava kolem Rigoberta Urána, druhého muže letošní Tour de France, je na tom však o poznání hůř než Štybarova parta. Quick-Step Floors měl na obstarání peněz několik měsíců. Cannondale-Drapac má sotva pár dnů.

V sobotu ráno problémy prosákly na veřejnost, odpoledne už jezdci sužované stáje dostali svolení hledat si jiná angažmá. Než Vuelta dojede do svého konce v Madridu, což bude 10. září, může být stáj prakticky zlikvidovaná.

„Bez sponzora nemůžeme garantovat finanční stabilitu a licenci pro WorldTour. Nadále doufáme, že se situaci podaří vyřešit a dokážeme tým zabezpečit, přesto, bez této garance, cítíme povinnost umožnit všem, kteří jsou s námi, hledat nejlepší variantu pro sebe,“ sdělilo vedení stáje v prohlášení.

Následně spustilo kampaň s veřejnou sbírkou. Původně byla základním příspěvkem částka 100 dolarů, následně byl minimální vklad snížen na čtvrtinu.

Největší eso týmu, Kolumbijec Urán, přispěl k uklidnění tím, že dal týmu dva týdny času na práci. Až po nich by zamířil jinam. Teprve před několika týdny definitivně zavrhnul vábení boháčů z Astany, odmítl i zájem stáje Trek-Segafredo, a podepsal s Cannondalem nový tříletý kontrakt.

Ten má nyní jen formální hodnotu.

Cílová fotografie z 9. etapy Tour de France, Rigoberto Urán (vlevo dole) byl v cíli o pár centimetrů dříve než Warren Barguil
Cílová fotografie z 9. etapy Tour de France, Rigoberto Urán (vlevo dole) byl v cíli o pár centimetrů dříve než Warren Barguil

„Hned v neděli mohl (Urán) vstát a upsat se jinde. Děkujeme za tohle gesto,“ poděkoval mu manažer Jonathan Vaughters.

I další závodníci přiznávají, že se rozhlížejí po možnostech. Času už není moc, přestupové okno se oficiálně otevřelo 1. srpna a trh je poměrně přebraný.

Přímo na silnici odpověděli na zprávy o hrozící krizi jezdci v zelených dresech tím nejlepším způsobem. Výborným týmovým výkonem v neděli v 9. etapě Vuelty pomohli Michaelu Woodsovi je 3. místu. Celkově je Woods na velice slušném 8. místě. Po včerejším dnu volna pokračuje Vuelta další etapou dnes.

„Jsme ve stresové situaci. Doslova závodíme o svoje živobytí. Vzhledem k tomu, jak pozdě v roce už je, může se stát, že pokud tým nepřijde s řešením opravdu velmi brzy, může ztratit strašně moc jezdců. Nemůžeme si dovolit jenom čekat. Pokud počkáte do října nebo listopadu, můžete být bez práce celý další rok. Což je pro lidi s rodinami špatná představa,“ uvedl Joe Dombrowski, člen týmu na Vueltě.

Podobné problémy měly i Tinkoff, IAM, či Quick-Step

Na ten je momentálně nejvíc vidět, ale Cannondale-Drapac má (stejně jako ostatní týmy ve WorldTour) na soupisce bezmála 30 jezdců a dalších zhruba 50 zaměstnanců.

„O všech těch lidech přemýšlíte,“ míní Michael Woods. „Hrozí jim, že budou bez práce. Každý máme obavy. My jezdci alespoň máme agenty,“ řekl.

Kanadský vrchař prohlásil, že je v kontaktu s dvěma dalšími týmy. Urán má podle svého agenta tři až čtyři nabídky: ve frontě na něho stojí Astana (s nováčkem Janem Hirtem), Trek-Segafredo (hledá lídra místo Alberta Contadora ) a nově se hlásí UAE Emirates, kde skládají rozpočet na úrovni Sky, tedy řádově nad 30 milionů eur ročně.

Rozpad týmu kvůli financím není ve špičkové cyklistice nic výjimečného. Vloni takto skončila stáj IAM i známý Tinkoff, letos hrozily akutní potíže Quick-Stepu a déle než do roku 2018 si prý ničím nemůže být jistý BMC.

Nejbohatším týmem na světě je britský tým Sky, operující s rozpočtem 35 milionů eur ročně. Cannondale-Drapac počítá zhruba s třetinou. Stáj Fortuneo-Oscaro vloni na Tour de France startovala s rozpočtem tří a půl milionu eur.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud