Romana Barboříková
28. dubna 2019 • 20:35

Poslední jarní Monument ovládl Fuglsang z Astany. Kreuziger bojoval i přes odřeniny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představoval si určitě lepší výsledek. Vždyť ardenské klasiky bývají hlavním bojovým polem Romana Kreuzigera během cyklistického jara. Tentokrát mu ale nebylo přáno. Jeho tým Dimension Data není celkově v nejlepší kondici, on sám měl k tomu ještě ve středu při Valonském šípu pád, při kterém si hodně ošklivě podřel záda. I přesto na Lutych-Bastogne-Lutych dojel nejlépe z Čechů na 79. příčce. Z vítězství a nejlepšího výsledku kariéry se těšil Jakob Fuglsang z Astany.



LUTYCH/PRAHA – Déšť, někdy i menší kroupy, občas vítr a teploty pod deset stupňů Celsia. Podmínky, které nemá rád snad žádný závodník.  Nezbývá než obléct dlouhý rukáv a bundu, aby cyklisté příliš neprochladli. Roman Kreuziger to měl ještě složitější o to, že po středečním pádu měl hodně nehezky odřenou pravou lopatku. A to opravdu není příjemné, když se vám na to nalepí mokré oblečení.

I tak ale Čech, který na tomto závodě startoval už po desáté a loni obsadil osmou příčku, bojoval. Za těchto podmínek to stačilo pouze na 79. příčku, což nebyl před startem ardenských klasik (Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych) výsledek, který by Kreuzigera, bojujícího konečně o pořádný výsledek pro svou stáj, uspokojil. Ale teď? Za nejlepší český výsledek musí být rád.

Na tempu závodu se opět podílel Petr Vakoč, jehož tým Deceuninck-Quick Step v čele s Julianem Alaphilippem a Philippem Gilbertem měl zálusk na další vítězství, kterých letos celý tým posbíral už 26. Na paty jim v této statistice šlape Astana, která se belgickému seskupení díky výhře Jakoba Fuglsanga zase přiblížila (23).

„Na Lutych-Bastogne-Lutych nám moc nepřálo počasí. Nejdřív jsme jeli v dešti, a když přestalo pršet, tak po mokrých silnicích, a teplota bylo jen okolo pěti stupňů. Takže už tak těžký závod byl tím počasím ještě těžší,“ zhodnotil podmínky český závodník.

To šťastný vítěz Fuglsang se k počasí už nevracel. Dánský cyklista, který má z letošních Arden kompletní stupně vítězů a v neděli se dočkal při posledním letošním jarním Monumentu největšího úspěchu kariéry, v cíli zavzpomínal na poslední náročné stoupání.

„Côte de la Roche-aux-Faucons je strašně těžký kopec. Tým mě tam ale vyslal do perfektní pozice a v perfektní čas. Závodníci tam ale byli všude. Dokázali jsme si to pohlídat, sice jsme tam měli pár problémů, ale v ten pravý okamžik mě tam Gorka Izagierre přivezl a já už jsem nemohl na nic čekat,“ vracel se k momentu, kdy v těžkém kopci nastoupil a začal ujíždět dvojici Michael Woods (EF Education First) a Davide Formolo (Bora-hansgrohe).  „Bral jsem to, jako bych měl cíl na vrcholu kopce. Musel jsem tam udělat tu selekci a odjet sám. Bylo tam ještě jedno kratičké stoupání. Pak jsem se otočil a viděl, že závodníci jsou pryč, že tam není ani Formolo, ani Woods. A pak už jsem koukal jenom před sebe a jel do cíle.“

Ačkoliv to už vypadalo, že cyklistu kazašské stáje nemůže nyní, na rozdíl od předchozích závodů, o výhru nic připravit, nachystal sobě i fanouškům ještě jeden krušný moment, kdy mu při sjezdu podjelo zadní kolo a on se zázrakem vyhnul pádu. „To byla trochu chyba, takový děsivý moment,“ připustil Fuglsang. A také prohlásil, že odteď už bude poslouchat svou ženu. Ta totiž před startem prohlásila, že když má třetí a druhé místo, musí už teď vyhrát. A stalo se.

Jednorázový závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 256 km: 1. Fuglsang (Dán./Astana) 6:37:37, 2. Formolo (It./Bora-hansgrohe) -27, 3. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 4. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 5. Woods (Kna./EF Education First), 6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 7. Landa (Šp./Movistar) všichni -57, 8. V. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -1:00, 9. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -1:05, 10. Poels (Niz./Sky) -1:26, ...79. KREUZIGER (Dimension Data) -13:11, 88. ČERNÝ (CCC), 94. VAKOČ (Deceuninck-Quick Step) oba -17:39.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud