16. srpna 2020 • 17:22

Generálku na Tour ovládl překvapivý šampion. Cyklisté protestovali

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné, jenž je tradiční generálkou na Tour de France, vyhrál překvapivě Kolumbijec Daniel Martínez. Lídr týmu Education First se posunul do čela celkového pořadí díky druhému místu v nedělní závěrečné 5. etapě se startem a cílem v lyžařském středisku Megéve, kterou vyhrál Američan Sepp Kuss.



Na 72. ročník náročného vrchařského závodu se bude vzpomínat jako na pohromu favoritů. Do sobotní etapy nenastoupil loňský vítěz Tour Egan Bernal, v jejím průběhu museli po pádu odstoupit třetí muž průběžného pořadí Emanuel Buchmann i Steven Kruijswijk a do nedělního finále neodstartoval ani lídr závodu Primož Roglič, jenž měl v sobotu také pád.

Na první místo průběžného pořadí se tak posunul Francouz Thibaut Pinot, jenž šanci na vítězství nevyužil. V dnešní etapě na 153,5 km dojel sedmý a celkově na Martíneze ztratil 29 sekund. Kolumbijec do etapy po Rogličově odstoupení startoval jako čtvrtý muž celkového pořadí.

Kuss vyhrál závěrečnou etapu před Martínezem o 27 sekund a dal tak šéfům týmu Jumbo-Visma důvod k radosti poté, co kvůli zranění přišli o Rogliče a Kruijswijka. Celkové třetí místo obsadil dnes osmý Guillaume Martin z Francie.

Pády v sobotní etapě vyvolaly kritiku jezdců, kteří si stěžovali na špatnou kvalitu trati. Na protest se rozhodli úvod nedělní etapy absolvovat v nezávodním tempu.

„Jezdci chtějí vyslat jasný signál směrem k organizátorům i (Mezinárodní cyklistické unii) UCI. Vzhledem k pádům, k nímž došlo v minulých závodech, požadujeme věnovat větší pozornost naší bezpečnosti,“ uvedla cyklistická asociace CPA, jež narážela i na nehody Fabia Jakobsena v závodě Kolem Polska a Remca Evenepoela v Lombardii.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 5. etapa (153,5 km):

1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 3:58:39, 2. Martínez (Kol./EF Pro Cycling) -27, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -30, 4. Sivakov (Rus./Ineos) -45, 5. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma), 6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) oba -51, ...Kreuziger (ČR/NTT) nedokončil.

Pořadí: 1. Martínez 21:44:58, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -29, 3. Martin (Fr./Cofidis) -41, 4. Pogačar -56, 5. López (Kol./Astana) -1:38, 6. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -1:43.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud