30. září 2020 • 22:07

Švýcarský zázrak dál vítězí! Valonský šíp ovládl Hirschi, Amstel se nepojede

Autor: rb, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před třemi týdny řádil na Tour de France. V neděli si dojel na mistrovství světa pro bronz. A báječná jízda teprve dvaadvacetiletého Švýcara Marka Hirschiho nekončí. Ve středu ovládl v prudkém cílovém stoupání klasiku Valonský šíp. Nad dalšími závody ale visí otazník. Včera byla kvůli pandemii koronaviru zrušena etapa na Binck Bank Tour a nepojede se ani Amstel Gold Race v Nizozemsku.



Druhé místo, třetí a vítězná etapa, k tomu ještě navíc za velmi sympatické výkony ocenění pro největšího bojovníka letošní Tour de France. To vše si největšího závodu planety odvezl švýcarský cyklista Marc Hirschi. A dál ukazuje, že ani s tím se nehodlá spokojit. V neděli na mistrovství světa v Itálii v závodu s hromadným startem získal bronz. A ve středu znovu řádil v Belgii na klasice Valonský šíp.

Premiérový start tam dvaadvacetiletý Švýcar proměnil v zisk titulu. Hirschi zvládl na první z ardenských klasik, které byly na jaře odloženy kvůli pandemii koronaviru, nejlépe legendární závěrečné stoupání na Mur de Huy a necelých 100 metrů před cílem se soupeřům utrhl.

Hirschi dokonale využil nepřítomnosti vítěze předchozích dvou ročníků Juliana Alaphilippa, který tři dny po triumfu na světovém šampionátu v Belgii nestartoval. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Sunweb porazil v závěru 202 kilometrů dlouhé trasy v kopci s až dvacetiprocentním sklonem Francouze Benoita Cosnefroye a Michaela Woodse z Kanady.

„Tým odvedl skvělou práci. Na konci už to bylo tak těžké, že člověk ani nevnímal diváky. Neudělal jsem ale žádnou chybu a jsem superšťastný,“ radoval se Hirschi po druhém vítězství v sezoně. Ještě před závodem sám předvídal, že závěrečné stoupání je tak náročné, že tam už nikomu nepomůže zavěsit se za kolo soupeře, ale bude rozhodovat čistý výkon. A ten nejlepší předvedl tento obdivovatel svého předchůdce Fabiana Cancellary.

Jaký bude ale osud dalších jarních/podzimních klasik, je otázkou. Už včera museli pořadatelé Binck Bank Tour, které se účastní i Zdeněk Štybar, časovku. Ta se měla jet v nizozemském Vlissingenu, představitelé města to však kvůli opatřením spojeným s pandemií nemoci COVID-19 nedovolili. Etapový závod, který se za normálních okolností koná ve dvou zemích, by měl pokračovat dnes v Belgii.

Jisté naopak už v tuto chvíli je, že se příští sobotu nepojede další z ardenských klasik Amstel Gold Race, který loni ovládl Mathiue van der Poel. Podle nizozemských organizátorů totiž není možné závod uspořádat s vyloučením veřejnosti.

Valonský šíp (WorldTour) - 202 km: 1. Hirschi (Švýc./Sunweb) 4:49:17, 2. Cosnefroy (Fr./AG2R La Mondiale), 3. Woods (Kan./EF Pro Cycling), 4. Barguil (Fr./Arkéa Samsic), 5. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation), 6. Kwiatkowski (Pol./Ineos) všichni stejný čas, ...39. HIRT (CCC) -46, 41. VAKOČ (Alpecin-Fenix)  -48, KREUZIGER (NTT) nedokončil

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud