Romana Barboříková
25. dubna 2021 • 21:20

Oběť „Saganovy finty“! Vítěze Gira vyloučili kvůli pozici, zjistil to v cíli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Herec Novotný kopal za Spartu. S kamarádem Pulkrabem řešil Slavii
Brno na dně: Jak vypadá tvrdá realita v klubu. Proč ještě Bartoněk neprodal? Roli hraje i Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelý měsíc, kdy jsou v platnosti nová pravidla Mezinárodní cyklistické unie (UCI), je zjevně pro některé cyklisty krátká doba. Za využití nebezpečné pozice ve sjezdu tak v neděli při monumentu Lutych - Bastogne - Lutych poprvé pykal jeden z předních cyklistů. Vítěz Giro d´Italia Richard Carapaz se o své diskvalifikaci ale dozvěděl až po projetí cílem.



Na toto nové pravidlo si patřičně postěžoval čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome, moc se určitě nelíbí ani Peterovi Saganovi, který to, čeho se týká, také hojně využíval. Řeč je to tzv. super-tucku, tedy pozici ve sjezdu, kdy cyklista na své kolo v podstatě zalehne, přičemž nesedí na sedle, ale na horní trubce rámu.

Patří sem i taková pozice, kdy se snaží závodník docílit co nejlepší aerodynamiky tím, že nalehne na ruce (viz. obrázky ve fotogalerii). A právě toho využil v neděli 19 kilometrů před cílem v samostatném úniku závodník týmu Ineos Grenadiers Richard Carapaz. Tato jeho praktika samozřejmě neunikla záběrům televizních kamer a tím pádem ani zraku rozhodčích.

Carapzovi sice záhy došly síly a opět se zařadil do početné skupiny favoritů, do cíle ale dojel. Konkrétně na 29. příčce se ztrátou 1:21 minuty na vítězného Tadeje Pogačara. Jenže ve výsledkové listině své jméno našel až na jejím úplném konci se zkratkou DSQ, tedy diskvalifikován.

Povolené a nepovolené pozice na kole
Povolené a nepovolené pozice na kole

Už před vítězem Giro d´Italia z roku 2019 se stejně provinili Gijs Leemreize na Brabantském šípu a Alexander Richardson (Alpecin-Fenix) na etapovém závodě Kolem Turecka. Carapaz je však prvním známějším jménem.

Mezi nová pravidla UCI patří i takzvané „odpadkové“ pravidlo. To zakazuje odhazování odpadků včetně lahví na pití mimo povolené zóny. Na vlastní kůži si pozornost rozhodčích v tomto ohledu vyzkoušel Michale Schär (AG2R Citröen) na předchozím monumentu Kolem Flander, kde byl diskvalifikován poté, co pár dychtivým fanouškům po zemi poslal svůj bidon.

Právě po tomto případu se ohradilo několik organizací zastupujících cyklistky a cyklisty a UCI pak dva týdny po jejich zavedení „odpadková“ pravidla poupravila. Házení flašek divákům je stále zakázáno, jen trest je odstupňovaný. Na jednodenních závodech po prvním prohřešku následuje pokuta (100-500 švýcarských franků) a ztráta UCI bodů, diskvalifikace pak přichází po druhém prohřešku, kam se řadí i odhození obalu od jídla či gelů mimo určenou zónu.

V případě pozice na kole při sjezdu se ale úpravy moc čekat nedají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud