26. září 2021 • 16:55

Alaphilippe obhájil titul na MS. Skvělý Štybar byl hodně vidět, dojel sedmý

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týden před velkým závodem spolu objeli celou 268 kilometrů dlouhou trať v závodním tempu za motorkou. Parťáci ze stáje Deceuninck-Quick-Step pak mohli v neděli během vyvrcholení mistrovství světa v silniční cyklistice sbírat sladké plody tvrdé přípravy. Francouz Julian Alaphilippe na belgických cestách obhájil duhový trikot, nejlepší Čech Zdeněk Štybar dojel na šampionátu silničářů pro dosud životní 7. místo.



Domácí cyklisté byli nažhavení ukončit devítileté čekání na zlato. Remco Evenepoel cedil na čele pelotonu krev ve prospěch hlavního favorita Wouta van Aerta, jenže Belgičanům vypálil rybník obhájce titulu. Julian Alaphilippe ukázal, že klasikářský profil trati je pro něj jako stvořený a v posledních dvaceti kilometrech nedal soupeřům šanci.

„Ani si ještě nedokážu představit, že další rok budu moci oblékat jeden z nejkrásnějších sportovních trikotů,“ nadšeně vyprávěl po triumfu v Lovani a děkoval kolegům z francouzské reprezentace.

Do cíle dojel s půlminutovým náskokem před stříbrným Nizozemcem Dylanem Van Baarlem a Dánem Michaelem Valgrenem, jenž vybojoval bronz.

Jedním z prvních gratulantů byl Francouzův týmový kolega Zdeněk Štybar – další z hrdinů nesmírně náročného dne.

Pětatřicetiletý borec, jenž má v Belgii svůj druhý domov, se na start v Antverpách mimořádně těšil. Do závodu šel naladěn skvělým výkonem na přípravné klasice a potvrdil vzestupnou formu po vleklých zdravotních problémech.

Julian Alaphilippe obhájil titul mistra světa
Julian Alaphilippe obhájil titul mistra světa

„Mohlo to být ale i na lepší výsledek. Viděl jsem, když Julian nastupoval, je to týmový kolega a kamarád. Jenže v ten moment jsem byl dost vzadu, kolem desáté pozice, a nezachytil jsem to,“ vyprávěl Štybar do kamery České televize.

Na světových šampionátech se dosud umisťoval mimo top 10, v neděli byl pořádně vidět. Jenže o šanci na boj o stříbrný kov přišel v jednom ze závěrečných stoupání. „Přede mnou nastupoval Valgren a já jsem zůstal sedět. Tam mi pravděpodobně utekl lepší výsledek nebo medaile,“ mrzelo Štybara zaváhání.

Přesto za sebou nakonec nechal i hlavní favority Van Aerta a Van der Poela. „Nastoupil jsem kilometr a půl před cílem, protože jsem chtěl udělat aspoň co nejlepší výsledek. Věděl jsem, že když s Woutem a Matiheuem přijedu do špurtu, tak pravděpodobně takovou šanci nemám,“ konstatoval cyklista, který dojížděl cílem osamocen se ztrátou 66 sekund na vítěze. Druhý nejlepší Čech Petr Vakoč skončil 32. Michael Kukrle a Josef Černý závod nedokončili.

Štybar vybojoval po 6. místě Romana Kreuzigera druhý nejlepší český výsledek v historii MS. „Jsem rád, že jsem byl schopný pokrývat útoky nejsilnějších závodníků. Mám radost, že jsem se vrátil minimálně na úroveň, na které jsem byl před zdravotními problémy. To mi dodalo sebevědomí před Paříž – Roubaix,“ vyhlížel další velký podzimní start.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Bruggách a Lovani (Belgie) - závod s hromadným startem:

Muži elite (268,3 km): 1. Alaphilippe (Fr.) 5:56:34, 2. Van Baarle (Niz.), 3. Valgren (Dán.), 4. Stuyven (Belg.), 5. Powless (USA) všichni -32, 6. Pidcock (Brit.) -49, 7. Štybar (ČR) -1:06, 8. Van der Poel (Niz.), 9. Sénéchal (Fr.), 10. Colbrelli (It.) všichni -1:18, ...32. Vakoč -6:27, Černý, Kukrle (všichni ČR) nedokončili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud