Romana Barboříková
18. září 2022 • 15:30

Francouzi musí vysvětlovat. Muže na MS poslali 1. třídou, ženy ekonomickou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V době, kdy se ve všech sférách řeší rovnoprávnost, je to při nejmenším klopýtnutí a faux pas. Francouzská reprezentace zaplatila na mistrovství světa do Austrálie mužům v čele s obhájcem titulu Julianem Alaphilippem letenky v první třídě. Jenže ženy se musely spokojit jen s levnější ekonomickou. Týmový šéf to obhajuje většími šancemi mužů na úspěch.



Světový šampionát hostí po covidové pauze, kdy se tam nekonaly žádné mezinárodní cyklistické závody, Austrálie. Pro místní je to velká sláva, pro zbytek světa, hlavně pak evropské federace, spíš komplikace spojená s hodně vysokými náklady. Například Irové se svou sprinterskou hvězdou Samem Bennettem z ekonomických důvodů vůbec do Wollongongu poblíž Sydney nejeli.

Wout van Aert si zase postěžoval, že za business class si jen za cestu tam musí ze svého připlatit 8000 euro, přitom původně to prý mělo být 3500 za zpáteční let.

To vedení francouzského reprezentačního týmu to vyřešilo jinak. Mužský tým, složený z hvězd kategorie World Tour v čele s Julianem Alaphilippem, který usiluje o třetí titul světového šampiona v řadě, letěl první třídou, zatímco ženy a zbytek týmu ekonomickou.

Toto jejich rozhodnutí vzbudilo rozruch, který se šéf týmu Christophe Manin snažil vysvětlit jednoduše. „Lety jsou velmi, velmi drahé. Zeptali jsme se sami sebe, zde tedy vezmeme všechny kategorie včetně juniorů. Odpověděli jsme si, že ano. Ale nemáme prostředky na to, abychom všechny poslali business třídou,“ řekl agentuře AFP.

Mluvčí svazu pak pro francouzská média dodal ještě další vysvětlení. „Proč jsme to udělali? Protože muži budou tento rok znovu obhajovat tituly. A hlavně proto, že bylo třeba udělat ekonomická rozhodnutí. Je to velmi daleká a drahá cesta.“

Manin také dodal, že pokud by bylo v Austrálii mistrovství světa horských kol, kde má zase Francie úspěšnější ženy jako je Pauline Ferrandová-Prévotová, dostaly by letenky do první třídy ženy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud