11. října 2017 • 14:50

Trump radí hráčům NFL: Stůjte při hymně, nebo seďte na střídačce!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se, že profesionální liga amerického fotbalu NFL začíná podléhat tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tomu se nelíbí stávající protesty při předzápasových hymnách, které upozorňují na sociální a rasovou nerovnost ve Spojených státech. Jerry Jones, majitel významného klubu Dallas Cowboys, prohlásil, že kdo nebude při hymně vzdávat čest vlajce vestoje, zůstane na střídačce.



„Jestli tady bude něco, co bude neuctivé k vlajce, tak nebude hrát. OK? Rozuměno? Pokud zneuctíme vlajku, tak nebudeme hrát. Tečka,“ prohlásil Jones po nedělním zápase Dallasu proti Green Bay Packers.

Za svá slova si na Twitteru vysloužil pochvalu od prezidenta Trumpa .

„Velká poklona Jerry Jonesovi, majiteli Dallas Cowboys, který POSADÍ hráče, kteří zneuctí naši Vlajku. „Stůjte při Hymně, nebo seďte!“ uvedl Trump.

Protestní hnutí během zápasů v NFL začal před rokem quarterback Colin Kapernick, který na protest proti policejní brutalitě vůči rasovým menšinám při předzápasových hymnách klečel. Letos se k němu přidaly už další desítky hráčů. Vrchol protestů nastal před dvěma týdny poté, co Trump vyzval majitele klubů NFL, aby hráče, kteří při hymně nestojí, propustili. Tehdy NFL reagovala výzvou k jednotě, na jejíž počest se hráči, trenéři a také majitelé klubů chytili při hymně za ruce. Někteří z hráčů znovu klečeli.

Čas však pokročil a pro NFL je situace stále citlivější. Trump svůj odpor vůči protestům vysvětluje tak, že ve sporu nejde o rasu, ale o vzdávání úcty k vlajce, která v Americe představuje mimo jiné symbol obětí válečných veteránů.

Americký viceprezident Mike Pence opustil nedělní zápas NFL v Indianapolis poté, co přibližně tucet hráčů hostujících San Francisco 49ers při hymně pokleklo.

„V NFL nemůžeme v žádném případě tolerovat nerespektování vlajky. V naší zemi se o těchto věcech vede vážná debata, ale v mé mysli není pochyb, že NFL a Dallas Cowboys budou při hymně stát,“ uvedl Jones.

Komisionář ligy Roger Goodell, který před dvěma týdny kritizoval Trumpa za jeho výzvu k propouštění protestujících hráčů, v úterý poslal majitelům NFL dopis, kde jim doporučuje, aby nutili hráče prožívat hymnu vestoje.

„Musíme se přes tuhle kontroverzi přenést a chceme to udělat spolu s našimi hráči. Jako mnozí naši fanoušci věříme, že by při národní hymně měli všichni stát,“ uvedl Goodell v dopise.

Současné akce představitelů NFL kritizuje Národní asociace pro zvýhodňování barevných lidí NAACP.

„Komentáře Jerryho Jonese jsou veřejným přiznáním majitelů NFL, že porušují ústavní právo svobodného projevu svých hráčů,“ uvedl Tony Covington, bývalý hráč NFL a ředitel pro korporátní záležitost NAACP.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud