Martin Hašek
28. října 2023 • 14:40

Další námět pro Hollywood? Finále MS v ragby živí vzpomínky na Afriku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když spolu hráli ve finále ragbyového mistrovství světa poprvé, byl z toho příběh, který zfilmoval Clint Eastwood ve slavném filmu Invictus: Neporažený. Od roku 1995 čekali fanoušci, až se v zápase o titul zase střetnou All Blacks s jihoafrickými Springboks. V sobotu na Stade de France (21.00, PP ČT sport) vzájemným soubojem dvou těžkých vah vyvrcholí po téměř dvou měsících úžasný ragbyový mundial.



Willie Le Roux byl tehdy šestiletý chlapec, který celý ten zmatek vůbec nechápal.

„Jenom si pamatuju, že táta a máma doma křičeli a já nevěděl, co se děje,“ líčil jihoafrický ragbista svou dávnou vzpomínku.

Psal se rok 1995 a Springboks právě ve finále domácího mistrovství světa proti Novému Zélandu dokončovali projekt, který měl větší význam než samotný sport. Jihoafrické ragbyové mužstvo bylo v rasově rozdělené zemi do té doby považováno za tým bílých. Tehdy ale přišel prezident Nelson Mandela s heslem „jedna země – jeden tým“. Mandela se tehdy navlékl do dresu kapitána Francoise Pienaara, afrikánského bělocha, a zlatý příběh dal rozdrásané zemi společné téma. Jižní Afrika vyhrála 15:12 a vítězství slavila celá země.

„Pamatuju si to moc dobře. Po vítězství jsme všichni byli v ulicích,“ vzpomínal Jacques Nienaber, dnešní kouč Springboks. „Na ten zápas jsem se asi před rokem díval. Je úžasné, jak se hra změnila. Tehdy byl míč ve hře asi dvacet čtyři minut. Dnes je určitě hra mnohem lepším produktem.“

Letošní mistrovství světa je nejsledovanějším ragbyovým šampionátem v historii. Britská televizní stanice ITV nahlásila, že semifinále mezi Anglií a Jižní Afrikou se dostalo na vrchol žebříčku letošních nejsledovanějších pořadů a porazilo i přenos z korunovace krále Karla III. Kvůli losu zůstaly už ve čtvrtfinále nabité týmy Irska a domácí Francie, ale finále je i tak díky účasti dvou slavných značek i tak nadupané.

I tentokrát se dostalo na rasové téma, jihoafrický pilíř Mbongeni Mbonambi byl nařčen Angličanem Tomem Currym, že proti němu během semifinálového zápasu použil rasistickou nadávku. Mezinárodní federace Světové ragby případ prozkoumala, ale nakonec ho odložila a Mbonambi může ve finále nastoupit. Jihoafrický kapitán Siya Kolisi zatím vyjádřil Currymu svůj respekt.

„Mluvil jsem s ním, napsal jsem mu zprávu. Dal jsem mu na vědomí naši podporu, a že na něj myslíme,“ uvedl Kolisi.

Ve finále se střetnou dva špičkové týmy s odlišnou filozofií hry. All Blacks zažili těžký rok, vrcholem problémů byl srpnový historický debakl 7:35 v Twickenhamu právě se Springboks. V úvodním zápase MS Nový Zéland podlehl Francii, ale od té doby se výrazně zlepšil a v posledních týdnech dominuje svým barvitým kombinačním ragby.

Jižní Afrika taky přečkala porážku ze základní skupiny s Irskem a od té doby vítězí svým silovým stylem, výrazně jí přitom pomohl návrat hrdiny posledního MS Handreho Pollarda, který po letním zranění ve finále poprvé nastoupí od začátku.

Velkým tématem je síla jihoafrické lavičky. Právě skupina náhradníků s přezdívkou „Bomb Squad“ v semifinále po nástupu do hry drtivou silou v mlýnech zničila Angličany. Ve vysilujícím zápase o titul může rozhodnout, jestli se lavička All Blacks dokáže svým protivníkům vyrovnat. Náhradník Dalton Papali´i si v dobrém rozmaru bere příklad z legendární Easy Company ze 101. vzdušné výsadkové divize Armády Spojených států, o níž HBO natočila slavný seriál Bratrstvo neohrožených.

„V týmovém hotelu máme skupinku, se kterou se díváme na Bratrstvo neohrožených. Takže jsem trochu žertoval, že když oni mají Bomb Squad, my můžeme mít Easy Company. Chceme přijít na hřiště a dokončit práci,“ řekl Papali´i.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud