28. května 2014 • 11:00

Indiáni se bouří proti názvu Redskins v NFL. Uráží nás to, říkají

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

K boji za změnu jména týmu amerického fotbalu Washington Redskins se připojily dvě významné indiánské organizace. Národní kongres amerických indiánů a zástupci kmene Oneidů oslovují dopisem každého hráče NFL a vyzývají je, aby otevřeně podpořili změnu názvu washingtonského klubu, který považují za urážlivý.



Redskins, což znamená rudokožci, jsou klubem s tradicí dlouhou 81 let. V posledních dvou desetiletí ale přibývá hlasů, že je jejich jméno nevhodné a neuctivé k původním obyvatelům Ameriky. V posledních dvou letech pak kampaň proti jménu Redskins graduje.

„Je extrémně dojemné vidět širokou podporu od tuctů různých organizací a myšlenkových lídrů, kteří požadují změnu názvu týmu, který reprezentuje naše hlavní město,“ uvedl výkonný ředitel Národního kongresu amerických indiánů Jackie Pata, který se chlubí podporou 77 skupin, občanských hnutí a náboženských organizací.

„Dnes se naše oči obrací k hráčům NFL. Prostřednictvím hlasité podpory změny mají historickou příležitost postavit se rasismu,“ dodal Pata.

Redskins - rasová urážka?

Padesát amerických senátorů minulý týden v dopise komisionáři NFL Rogeru Goodellovi označilo název Redskins za rasovou urážku. Proti užívání tohoto jména se vymezila jedna z hvězd týmu Seattle Seahawks, aktuálního šampiona Superbowlu, cornerback Richard Sherman.

Podle několika anket z posledních let většině Američanů užívání jména Redskins nevadí a washingtonský klub svou tradici brání.

„Používání jména Redskins jako jména našeho fotbalového týmu po víc než 81 let vždy vyjadřovalo respekt k dědictví a tradici původních Američanů,“ reagoval prezident Washingtonu Bruce Allen.

Několik hráčů týmu na jeho reakci dalo odkaz na Twitter a připojilo písmena HTTR (zkratka hesla Sláva Redskins).

V profesionálním sportu existují i další kluby, jejichž jména či loga odkazují na indiánskou historii. Patří k nim třeba Chicago Blackhawks v NHL, Kansas City Chiefs v NFL, Atlanta Braves v MLB nebo Atlanta Hawks a Golden State Warriors v NBA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud