31. října 2019 • 12:41

Squashový kurt je opět u pyramid. Ženy bojují o 10 milionů korun

Autor: afo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po třech letech se postavil squashový kurt u pyramid v Gíze. Na něm probíhá mistrovství světa žen, které má milionové prize money. Nejlepší hráčky bojují o 430 tisíc USD (skoro 10 milionů korun). To je dokonce ještě více než bude mít listopadové MS mužů ve squashi v katarském Dauhá. „Překonáváme stereotypy a překračujeme hranice. Jsem na to moc ráda,“ prohlásila Raneem El Welilyová, egyptská světová jednička. České squashistce Anně Serme účast unikla jen o několik příček v žebříčku.



V tenise probíhají diskuze o tom, zda mají mít muži a ženy stejné prize money. Přece jen – tenistky hrají v rámci Grand Slamů na méně setů... To squash na to šel jinak. Peníze navýšil u ženského mistrovství světa, které probíhá v těchto dnech v egyptské Gíze. Šampionka získá 48 640 USD (1,1 milionu korun), vítěz mužského mistrovství světa 45 600 USD (cca 1 milion) a celková dotace akce v Dauhá je 335 000 USD (7,6 milionu korun).

„Je to skvělá příležitost pro ženy. Ukážeme tím, že do hry přinášíme také svoji hodnotu. A zároveň tím dáváme jasný signál sponzorům,“ prohlásila Nour El Tayebová, třetí nejlepší squashistka, která je vdaná za Ali Faraga, mužskou jedničku. Faktem také je, že ženské mistrovství podpořila egyptská komerční banka, a to 100 tisíci dolary. Výjimečnost turnaje dodává také skutečnost, že se koná na nejvíce ikonickém místě světového squashe – před pyramidami v Gíze. Turnaj na takto posvátném prostoru se konal naposledy v roce 2016 a předtím 2006.

„Samozřejmě mě mrzí, že se ho nemůžu účastnit. Místo je to opravdu neuvěřitelné a hrát na mistrovství světa je super zkušenost,“ prohlásila Anna Serme, nejlepší česká squashistka. „To, že jsou prize money vyšší u žen než u mužů, mi přijde jako skvělá reklama pro náš sport, který díky tomu působí progresivně.“ Trendem a snahou světové squashové organizace PSA je však mít prize money vyrovnané. „Aktuální světový šampionát žen je spíše výjimkou, protože se koná v Egyptě, kde je squash velmi oblíbený. Navíc místní banka tento sport hojně podporuje,“ vysvětlil Tomáš Fořter, generální sekretář Českého squashe.

Témata:  squash, PSA
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud