18. srpna 2022 • 17:49

Lezec Ondra slaví další medaili! V kombinaci vybojoval stříbro

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hvězda sportovního lezení Adam Ondra slaví třetí medaili na mistrovství Evropy v Mnichově. Po zlatu z lezení na obtížnost a bronzu z boulderingu dnes uzavřel medailovou sbírku a vybojoval stříbro z olympijské kombinace. Zlato mu uniklo jen těsně, když se natahoval po klíčovém chytu, ale nakonec nedosáhl a spadl. Vítězem je kamarád a rival českého lezce Rakušan Jakob Schubert, jenž Ondru na olympiádě v Tokiu na poslední chvili připravil o zlato.



Ondra v druhé části kombinace, kterou bylo lezení na obtížnost, útočil na titul. Po úvodním vyrovnaném boulderingu vedl, na laně ale zvládl o jeden krok méně než Schubert. Žádný z lezců přitom na stěně nedosáhl až na vrchol. Zatímco devětadvacetiletý Ondra, jenž soutěž uzavíral, zapsal v počínajícím dešti 48+, o dva roky starší soupeř došel těsně pod top na 49+.

Rakušan, bronzový medailista z olympijských her v Tokiu a čtyřnásobný mistr světa, figuroval v polovině soutěže na čtvrtém místě, nejlepší výkon obtížnosti ho ale vynesl k premiérovému evropskému titulu. K bronzu se probojoval olympijský šampion Alberto Ginés López ze Španělska, jenž byl po boulderingu pátý.

Čtyřnásobný mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy Ondra v úvodní disciplíně kombinace zdolal tři překážky a na zbývající se dostal do druhé zóny. Stejnou bilanci měli další tři muži, bronzový medailista ze sobotní soutěže specialistů v boulderingu ale na svůj zápis potřeboval nejméně pokusů. Třetí a čtvrtý boulder vyřešil napoprvé, první zdolal na potřetí.

O desetinu bodu byl druhý Francouz Sam Avezou, stříbrný z boulderingu, o další desetinu zpět figuroval jeho krajan Mejdi Schalck, oba se ale v obtížnosti propadli. Se stejným skóre čtvrtý byl Schubert, pro něhož je stejně jako pro Ondru lezení na laně silnější disciplínou. Ginés López došel v boulderingu do topu jen dvakrát a před finále výrazně ztrácel.

Mezinárodní federace pro šampionát v Mnichově připravila nový způsob počítání olympijské kombinace. Ze soutěže vypadla rychlost a v disciplíně zůstaly čtyři bouldery a jedna cesta na laně. Ani nový systém bodování ale ještě není definitivní, pro olympijské hry 2024 v Paříži se může změnit.

Ve středu soutěžily v novém formátu olympijské kombinace ženy, Eliška Adamovská obsadila páté místo. Ondra se do Mnichova vrátil z domova, kam si odjel odpočinout hned po nedělním triumfu v lezení na obtížnost.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Mnichově:

Muži - kombinace:

1. Schubert (Rak.) 175,6, 2. Ondra (ČR) 170,8, 3. Ginés López (Šp.) 151,7, 4. Schenk (It.) 123,7, 5. Potočar (Slovin.) 121,9, 6. Avezou (Fr.) 120,7.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud