12. srpna 2023 • 19:45

Lezec Ondra zatím na OH nepostoupil, v kombinaci skončil na MS šestý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lezec Adam Ondra skončil na mistrovství světa šestý v kombinaci. Po nadějném výsledku v boulderingu, po němž mu patřila pátá příčka s minimální ztrátou na stupně vítězů, pokazil své silnější lezení na obtížnost. Na olympijské hry zatím nepostoupil. Účast v Paříži si zajistili medailisté v čele s vítězným Rakušanem Jakobem Schubertem.



Ondra do osmičlenného finále postoupil ze šestého místa, takže nastupoval jako třetí. Na úvodním boulderu hodně bojoval, až v poslední minutě se na pátý pokus dostal do horní zóny. Pak postupoval dále a jednou rukou si sáhl na závěrečný chyt, jenže spadl a top nezapsal. Místo necelých 25 bodů jich tak měl jen 9,6.

S dalšími třemi bouldery si ale poradil. Zejména po úspěchu na trojce měl obrovskou radost. Po zohlednění pokusů má v polovině finále 84,1 bodu, průběžně třetí Japonec Sorato Anraku má o devět desetin bodu více. Těsně před Ondrou je ještě Američan Colin Duffy. Tři topy jako lezci od třetího do pátého místa vybojoval Brit Toby Roberts, který však na úvodním boulderu zvládl jen první zónu a měl 79,3 bodu.

Loňský vicemistr Evropy z kombinace Ondra měl na laně podle papírových předpokladů útočit na pódium, ale stejně jako v závodě specialistů na obtížnost a v semifinále kombinace se mu na tomto šampionátu jeho parádní disciplína nepovedla. Ani se nedostal do oblasti, kde jsou za každý chyt čtyři body. Spadl na cestě ke 36. chytu, což znamenalo jen 57,1 ze sta možných bodů. Celkem tak nasbíral 141,2 bodu a postupně se propadal pořadím. Nakonec ho od bronzového Japonce Tomoy Narasakiho dělilo 15,5 bodu.

O účast na olympijských hrách v Paříži bude muset trojnásobný mistr světa v obtížnosti bojovat až příští rok. Pět míst bude ve hře v jarní sérii kvalifikačních závodů, jedno bude ještě k dispozici v evropském kvalifikačním závodě.

Úřadující mistr Evropy Schubert položil základ ke druhému zlatu na tomto šampionátu v boulderingu, kdy stejně jako Narasaki vylezl všechny cesty a na průběžné druhé příčce ztrácel jen desetinu bodu. V obtížnosti potvrdil pozici čtyřnásobného světového šampiona a tuto část vyhrál se ziskem 84 bodů, skončil čtyři chyty pod vrcholem. Stříbrného Američana Duffyho v kombinaci porazil o téměř 23 bodů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud