2. dubna 2022 • 17:00

Pauza končí. Česká dostihová sezona začíná tradičním Gomba handicapem

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezmála pět měsíců trvala česká dostihová přestávka. V neděli v poledne se otevřou brány chuchelského závodiště a o dvě hodiny později bude odstartován první dostih roku 2022. Přáním všech je, aby se letošní rok co nejvíc přiblížil reáliím poslední předcovidové sezony 2019. Nakročeno k tomu je.



Termínová listina napovídá, že by se návrat mohl podařit. Počty dostihových dnů odpovídají minulosti, z dostihové mapy mizí pouze dráha ve Světlé Hoře, kde se neuskuteční tradiční červencový dostihový den spojený s poutí. Ostatní dráhy nabízejí počty stejné nebo obdobné minulosti. Radost může vládnout mezi účastníky překážkových dostihů, neboť hlavní překážkové závodiště v Pardubicích vrátilo dotace na úroveň roku 2019.

Rada Jockey Clubu České republiky v zimních měsících změnila léta zažité rozdělování státních dotací jednotlivým pořadatelům ve prospěch překážkových dostihů, a tak dochází k desetiprocentnímu snížení celkové dotace nejprestižnějšího klasického dostihu, Českého derby.

„K rozhodnutí o změně rozdělování dotací došlo až po naplánování, odevzdání a schválení termínové listiny 2022, jsme nuceni tento fakt zohlednit v úpravě rozpočtu nadcházející dostihové sezony, nicméně po dvou covidových letech nehodláme znovu redukovat počet dostihových dnů. Z tohoto důvodu došlo ke snížení ceny dostihu České Derby z částky dva miliony korun na 1,8 milionu. Další úsporné kroky se oproti původnímu plánu dotknou také dalších tří dostihů I. kategorie v neděli 26. června,“ sdělil již koncem ledna dostihový manažer pražského pořadatele Jiří Zlámaný.

Pozitivem pro turfmany a návštěvníky dostihů je pokračování spolupráce se sázkovou kanceláří Tipsport, a tak je sázení na dostihy možné po celé republice, a dokonce několik dní před jejich konáním. Sázkové pokladny nebudou chybět na žádném závodišti. Stejně jako v minulém roce budou k dispozici na několika webových stránkách streamy ze všech tuzemských dostihových dní. Pokud se v neděli nedostanete do Velké Chuchle, budete moci sledovat premiéru od 15.20 hodin na programu ČT sport.

První dubnová neděle je tradičním termínem české sezonní premiéry. Vrcholem je tradiční Gomba handicap na distanci 1200 metrů. Z pohledu sázkařů je dostih nazýván loterií, neboť v handicapu mají všichni koně stejnou naději na úspěch a po dlouhé přestávce se jejich šance velmi těžko odhadují. Sázková kancelář favorizuje Jir Suna (ž. Laube), který měl loni na jaře výbornou formu a čtyřikrát v řadě zvítězil. Nejvážnějším soupeřem by mu měl být Worth Choice, který loni v červnu ve Velké Chuchli dvakrát vyhrál. V jeho sedle bude nejúspěšnější slovenský žokej historie Jozef Bojko, pravidelně působící v Německu. Ze zahraničních jezdců účastnících se letošní premiéry stojí za zmínku ještě Sibylle Vogtová, nejúspěšnější žena v sedle u našich západních sousedů.

Vrcholy české dostihové sezony 2022

Rovinové dostihy
7. května Most Jarní cena klisen
15. května Velká Chuchle Velká jarní cena
26. června Velká Chuchle České derby
7. srpna Karlovy Vary Oaks
27. srpna Most Svatováclavská cena
4. září Velká Chuchle St. Leger a Velká cena Prahy
18. září Karlovy Vary Cena zimní královny
24. září Velká Chuchle Evropský pohár žokejů
15. října Most Cena zimního favorita
Překážkové dostihy
21. května Pardubice 1. kvalifikace na Velkou pardubickou
19. června Pardubice 2. kvalifikace na Velkou pardubickou a Zlatý pohár
6. srpna Pardubice 3. kvalifikace na Velkou pardubickou
3. září Pardubice 4. kvalifikace na Velkou pardubickou
8. října Pardubice Stříbrná trofej a Křišťálový pohár
9. října Pardubice Velká pardubická

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud