Petr Malík
25. června 2022 • 13:20

Derby slibuje drama! Napjatý Váňa s favoritem za 2 miliony i čtyři dohlášky

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drama těsně před startem dostihu roku! Status quo před nedělním Českém derby ve Velké Chuchli změnil kvartet koní, kteří byli dohlášeni na poslední chvíli. Situace před vrcholným slavným dostihem klasického tříletého ročníku, kterého se mohou koně zúčastnit jen jednou za život, je tak hodně otevřená.



Do CPIPG Českého derby na 2400 metrů byl ve čtvrtek na poslední chvíli dohlášen kvartet koní. Majitelé museli vytáhnout z účtu 111 600 korun a o další čtyři dny později ještě 46 800 Kč, aby se jejich nově zakoupené hvězdy mohly představit na dráze ve Velké Chuchli v neděli v 16:45 hodin (přímý přenos ČT Sport), kdy je na programu 102. edice rovinového svátku.

Pořadatelé si mohou mnout ruce, na celkovou dotaci 1,8 milionu korun, se jim složili majitelé startujících koní.

„Čtyři dohlášky na poslední chvíli, to nebývá právě obvyklé, v minulosti jsme registrovali dohlášku jednoho nebo dvou koní, ale čtyři jsou opravdu hodně,“ popsal netradiční událost handicaper Jockey Clubu České republiky Jaroslav Fabris.

Aby se investice na start v boji o věnec s modrou stuhou, kterého se kůň může zúčastnit jen jednou v životě, vrátila, musí na poslední chvíli hlášení koně finišovat do třetího místa.

Zcela jistě se náklady nevrátí jednomu ze čtyř dohlášených, může to však být i více koní, možná i všichni čtyři, neboť startovní listina je plná velmi kvalitních tříletých. Nechybí ani jeden z jarních klasických vítězů v Česku a na Slovensku. Trenér Radek Holčák posílá do boje oba vítěze 2200 metrů dlouhých předzkoušek ve Velké Chuchli.

„Naše ambice jsou vždycky vítězné, z obou koní mám velmi dobrý pocit, příprava šla výborně,“ těší se na dostihový svátek Holčák mladší, který připravil už dva české derby-vítěze.

Minimálně desítka koní ze startovní listiny může snít sen o nejprestižnějším rovinovém triumfu. Sázkové kurzy staví do role favorita bělouše Ariola, který se k legendě Velké pardubické Josefu Váňovi, přesunul teprve minulou středu.

„Měl jsem z toho strach, během cesty se potil, ale večer už snědl stejnou porci, jako naši překážkoví koně. V úterý trénoval a moc se mi líbil,“ pousmál se Váňa.

Sám už dokázal čtyři derby-vítěze připravit, Poderosa (2002 společně s manželkou), Ready for Life (2005), Roches Crosse (2011) a Touch of Genia (2015), přesto je ostřílený matador nervóznější. „Už to moc neberu, ale před nedělí jsem napjatější než obvykle,“ vysvětluje.

Není divu, Ariolo je novou akvizicí Jiřího Odcházela, který za kvalitního německého koně zaplatil dva miliony korun. Do minulého týdne se o Ariola staral jeden z nejlepších německých trenérů Marcus Klug, se kterým spolupracuje velmi zkušený žokej Jiří Palík.

„Ariola jezdil jako dvouletého a nyní už mluvil snad se všema, kteří ho kdy jezdili, aby načerpal, co nejvíc informací,“ doplnil Váňa, vyhlížející především měkčí půdu.

Jiří Palík je také dostihovou legendou, mezi rovinovými jezdci s českým pasem má třetí nejvyšší počet vítězství a České derby vyhrál třikrát. V roce 2005 s Ready for Life, v roce 2017 s outsiderem Josephem a o dva roky později s Pacific Hillem. Vždy se dokázal na dostih roku perfektně připravit, zejména takticky.

Kromě Ariola se poprvé na českých drahách představí klisny Totally Gold a Zaracampa, a také hřebec Stronger Together. Posledně jmenovaný společně s klisnou Totally Gold reprezentuje ambiciózní stáj manželů Dufkových, Statek Blata Český ráj. Čtvrtinu startovního pole uvidíme v Česku poprvé, proto je dostih bez jasného favorita.

Startovní listina 102. CPIPG Českého derby

1 Ashat / žokej / David Liška (stáj Lokotrans) / 20:1
2 Well Prepared / žokej Jaromír Šafář (K-K Metal) / 12:1
3 Secret Peet / žokej Borja Fayos (Bella Horse) / 60:1
4 Totally Gold / žokej Alexis Pouchin (Statek Blata Český ráj) / 27:1
5 Fascing Rock / žokej Vendula Korečková (Stanislav Chudáček) / 17:1
6 Zaracampa / žokej Tomáš Lukášek (DS Pegas) / 10:1
7 Queen od Beaufay / žokej Petr Foret (DS Pegas) / 7:1
8 Shabana / žokej Martin Laube (MS Racing) / 9:1
9 American Charlie / žokej Ricardo Sousa (Vocetka) / 22:1
10 Darley in Pink / žokej Václav Janáček (Lokotrans) / 8:1
11 Apollon / žokej Radek Koplík (Lokotrans Slovakia CZ) / 35:1
12 Ariolo / žokej Jiří Palík (Joly) / 4,85:1
13 Stronger Together / žokej Milan Zatloukal (Statek Blata Český ráj) / 17:1
14 Agadir Gold / žokej Jan Verner (R+P Topičovi) / 17:1
15 Zamico / žokej Jaroslav Línek (Rabbit Trhový Štěpánov) / 10:1
16 Charmbruck / žokej Jaime Gelabert (Vocetka Kamil) / 22:1
Náhradníci: 17 Like Magic a 18 Korvette

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud