Květoslav Šimek
27. prosince 2023 • 11:00

Vánoční radost! Nástupce Theophila vyhrál ve Francii: Největší úspěch

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomu se říká stylový vánoční dárek. Čtyřletý hnědák Ange Pitou ze syndikátu DK iSport-Váňa vyhrál na Štědrý den dostih ve Francii. Na závodišti v Cagnes-sur-Mer na Azurovém pobřeží s Janem Kratochvílem v sedle ovládli Prix du Cap Ferrat přes proutěné překážky na 3400 metrů. Z technických důvodů sice pro tentokrát nenesli tradiční zelenobílé barvy, ale nástupce Theophila opět ukázal solidní možnosti.



„Většinu dostihu se držel v poli koní kolem pátého místa, v cílové rovině zaútočil a ve finiši na něj nikdo z konkurence neměl nárok,“ těšilo trenéra Josefa Váňu staršího. Ange Pitou s Janem Kratochvílem vyhráli suverénně rozdílem třinácti délek. „Je to zatím největší úspěch jeho kariéry!“

Čtyřletý hnědák v Dostihovém klubu iSport-Váňa navazuje na Theophila, senzačního vítěze Velké pardubické 2019. Má za sebou docela zajímavý příběh. Na dražbě v německém Baden-Badenu ho nikdo nechtěl, protože byl v katalogu omylem vedený jako klisna.

„Jako kobylu ho nikdo nechtěl. Pak se zjistilo, že je Ange valach, tak přišel k nám,“ usmívala se Pavla Váňová, když hnědáka představovala členům syndikátu. „Velice dobře skáče. Když pracuje, tak si práce hledí, je veselej, tahavej, chtivej. Ve čtyřech pořád takové dítě.“

V aktuální sezoně běhal Ange Pitou šestkrát. Kromě srpnové premiéry, kdy s Oleksandrem Rhyzakem v Netolicích vybočil, pokaždé zabodoval. S Lukášem Matuským vyhrál Cenu společnosti AŽD Praha ve Velké Chuchli, v Křišťálovém poháru v Pardubicích byl s Jaroslavem Myškou čtvrtý, v Ceně Sergeanta Thundera s Ondřejem Velkem ve Slušovicích druhý.

Parádně si vede i na výjezdu ve Francii. Na začátku prosince byl s Janem Kratochvílem v Cangnes-sur-Mer třetí, teď k tomu přidali suverénní vítězství. Podle trenéra Váni rozhodně Ange Pitou ukázal, že by se časem mohl měřit s konkurencí i v dostizích první kategorie na závodišti v Auteil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud