Petr Malík
18. března 2024 • 20:30

Král Willie Mullins (76) ovládl Cheltenham: 100 výher a skoro 50 milionů!

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král světových překážkových dostihů Willie Mullins opět úřadoval. Ze své tréninkové základny v irském Closuttonu přivezl do západní Anglie na Cheltenham Festival, neoficiální mistrovství světa v překážkových dostizích, 75 koní, čtvrtinu své stáje. Devět z nich zvítězilo a sedmašedesátiletý trenér se stal pojedenácté nejlepším trenérem Festivalu. Z pěti nejprestižnějších dostihů vyhrál dva, včetně Cheltenham Gold Cupu, nejlépe dotovaného dostihu čtyřdenního mítinku.



Osmiletý hnědák Galopin des Champs se zapsal mezi legendy, obhájit vítězství v Gold Cupu není právě obvyklé. Navíc je ve věku, kdy by se mohl prosadit i potřetí v řadě.

„Loni jsem ještě nechtěl, aby startoval, připadal mi nevyzrálý, ale letos už se dokáže v dostihu lépe usadit a žokej Paul Townend mu plně důvěřuje, možná více než já,“ sděloval spokojený Willie Mullins.

Z posledních šesti ročníků Cheltenham Gold Cupu vyhráli svěřenci Willieho Mullinse čtyřikrát. V letech 2019 a 2020 Al Boum Photo, loni a letos Galopin des Champs. Na svého svěřence pěl trenér ódy: „Myslím, že se právě zařadil do kategorie superhvězd, dokázal se prosadit suverénním způsobem.“

Na předposledním skoku jej Townend poslal do čela, na posledním už měl náskok a v cíli byl o tři a půl délky před druhým Gerri Colombem.

Mullinsovi chybí jedna čárka, aby vyrovnal trenérského rekordmana Gold Cupu Toma Dreapera, jehož svěřenci kralovali ve čtyřicátých až šedesátých letech minulého století. Třiatřicetiletý žokej Paul Townend vyhrál Gold Cup počtvrté a vyrovnal bilanci Pat Taaffeho ze šedesátých let. Townend je od roku 2019, kdy skončil aktivní kariéru Ruby Walsh, jezdeckou stájovou jedničkou Willieho Mullinse. Letos pro svého šéfa vyhrál na závodišti v Prestbury parku šest dostihů a počtvrté se stal nejlepším žokejem Festivalu.

Také Townend pěl ódy na Galopin des Champs. „Neuvěřitelné, jel jsem úplně jinak než loni, museli jsme brát z rezerv, ale byl odvážný, poradil si i s volným koněm, který byl v rozhodující fázi okolo nás.“

Už ve středu Willie Mullins překonal další významný mezník. Vyhrál na Festivalu stý dostih. Pětiletý Jasmin de Vaux vyhrál Champion bumper v sedle s trenérovým synem Paddym a Mullins jako první v historii dosáhl na tříciferný počet vítězství na Festivalu. S gratulací přispěchali i kolegové.

Pomáhá tým majitelů

„Jsem rád, že jsem se narodil v době Willieho Mullinse a mohu sledovat jeho rekordy a případně s ním bojovat,“ vysekl poklonu Mullinsovi jeho irský stín poslední dekády Gordon Elliott.

První vítězství slavil Willie Mullins na Festivalu v roce 1995. „Mám radost, ale neřekl bych, že jsem dojatý. Když jsem s trénováním začínal, nemyslel jsem si, že by někdo mohl vyhrát v Cheltenhamu sto dostihů, rozhodně jsem si nemyslel, že to budu já. Někteří říkali, že jsem tuto metu měl překonat i loni,“ sděloval skromně elegán s typickým hnědým kloboukem. „Pomáhá nám především tým majitelů, nemohu trénovat vítěze bez majitelů, kteří kupují koně.“

Překonání sta vítězství je skutečně mimořádnou metou, když si uvědomíme, že druhý v pořadí Nicky Henderson nasbíral 73 triumfů a třetí Paul Nicholls padesát.

Také letos mohl mít Willie Mullins lepší bilanci, velkým zklamáním skončilo vystoupení El Fabiola ve středeční Queen Mother Chase, také v pátek se jeden z jeho favoritů do cíle nepodíval.

Letošních devět triumfů v Cheltenhamu je pro Mullinse druhým nejlepším výsledkem v historii, před dvěma roky vyhrál desetkrát. Celkem jeho svěřenci vydělali na Festivalu téměř 1,57 milionu liber (více než 47 milionů korun), téměř třetinu z peněz, které byly během čtyř dní v banku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud