12. ledna 2020 • 21:00

ME v házené: Česko - S. Makedonie 27:25. Vítězné drama, postup je blíž

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři zvládli na mistrovství Evropy důležitý duel proti Severní Makedonii a po vítězství 27:25 zvýšili šanci na postup ze skupiny B. V úvodním zápase EURO totiž podlehli domácímu Rakousku.



Český celek ve Vídni v poločase prohrával 9:11, ale výrazně zlepšeným výkonem po přestávce skóre otočil. Sedmi góly k výhře pomohl Stanislav Kašpárek, vynikající výkon předvedl i brankář Martin Galia. Reprezentanti zdolali Severní Makedonii, která je v posledních letech několikrát porazila i kvůli chybám rozhodčích, podruhé za sebou.

Národní tým uzavře skupinu ve Vídni v úterý proti Ukrajině. Do další fáze turnaje postoupí první dva týmy. Reprezentanti obhajují šesté místo z minulého Eura, kde vyrovnali historické maximum. Letošní šampionát se poprvé v historii hraje ve třech zemích a za účasti 24 týmů.

Na rozdíl od prvního zápasu začal v české brance Galia, naopak v úvodní sestavě znovu chyběl nejlepší střelec minulého Eura Zdráhala. Zatímco v pátek se reprezentanti trápili v obraně, tentokrát jim v první půli před zaplněnou vídeňskou halou, kde měli početní převahu makedonští fanoušci, nefungovala ofenziva.

Oslavné české kolečko po vítězství nad Severní Makedonií na ME v házené
Oslavné české kolečko po vítězství nad Severní Makedonií na ME v házené

Po vyrovnaném úvodu a vedení 5:4 v 11. minutě se Čechům zcela přestalo dařit v útoku. Nemohli se prosadit přes organizovanou makedonskou obranu a za více než 14 minut dali jediný gól.

Jen díky skvělým zákrokům brankáře Galii se soupeř, který na úvod šampionátu porazil Ukrajinu 26:25, nedostal do vyššího než dvougólového vedení. Češi šli v poločase do kabin se ztrátou 9:11, po přestávce ale jako by vyběhl na palubovku jiný tým. Reprezentanti šňůrou pěti branek rychle otočili z 10:12 na 15:12.

Na českém obratu se výrazně podílel Kašpárek, který se po změně stran trefil hned šestkrát. V 51. minutě se za stavu 21:18 fenomenálním zákrokem blýskl Galia a vzápětí Zdráhala poslal poprvé v utkání Čechy do čtyřbrankového vedení.

Makedonci však v přesilovce snížili na rozdíl jednoho gólu a Manaskov v 55. minutě srovnal na 22:22. Balkánský celek pak dvakrát zareagoval na českou vedoucí branku. V 58. minutě ale Babák s velkým štěstím posunul stav na 25:24 a na druhé straně selhal z pivota Markovski. Zdráhala poslal Čechy do dvougólového vedení a po snížení necelou půlminutou před koncem z úhlu definitivně rozhodl první trefou na šampionátu Vančo.

Francie překvapivě končí

Házenkáři Francie na mistrovství Evropy končí už v základní skupině. Bronzový tým z minulého šampionátu i loňského mistrovství světa prohrál v dnešním šlágru skupiny D v Trondheimu 26:28 s domácím Norskem a už po dvou zápasech má jistotu, že do další fáze neprojde.

Francouzský tým kolem hvězdy Nikoly Karabatice totiž na úvod turnaje před dvěma dny senzačně podlehl Portugalsku a má nulu na kontě. Hvězdou dnešního zápasu byl trondheimský rodák Sander Sagosen, jenž před téměř devíti tisíci diváky nastřílel deset branek.

V druhém utkání skupiny navázali Portugalci na výhru nad Francií vítězstvím 27:24 nad Bosnou a Hercegovinou a mají spolu s Norskem jistý postup do čtvrtfinálové skupiny.

O ten se naopak musejí obávat další spolupořadatelé šampionátu Švédové, kteří dnes ve skupině F v Göteborgu podlehli 19:21 Slovinsku. To je v čele tabulky se čtyřmi body, Švédové mají dva body stejně jako Švýcarsko, jež dnes i díky 15 gólům Andyho Schmida porazilo 31:24 Polsko.

Do dvou šestičlenných čtvrtfinálových skupin postoupí vždy dva nejlepší týmy ze základních skupin.

ČR - Severní Makedonie 27:25 (9:11)
Sestava a branky ČR:
Mrkva, Galia - Hrstka 3/2, Bečvář, Jurka, Horák 2, Kašpárek 7, Babák 5, Číp 3, Vančo 1, Zdráhala 5/1, Klíma, Solák, Mubenzem, Zeman 1, Mojžíš.
Nejvíce branek S. Makedonie: Lazarov 11/4, Manaskov 5. Rozhodčí: Kurtagic, Wetterwik (oba Švéd.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/4. Vyloučení: 6:3. Diváci: 6 642.

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Rakousko 3 3 0 0 98:87 6
2. Česko 3 2 0 1 79:76 4
3. Makedonie 3 1 0 2 79:84 2
4. Ukrajina 3 0 0 3 74:83 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud