Patrik Czepiec
15. září 2023 • 18:18

Kdo projde do finále MMA ligy mistrů? Šance „růžového“ Čecha i dalších

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Poslední zastávka před vrcholem. Pyramida velterové váhy Tipsport Gamechanger v sobotu v německém Frankfurtu pozná jména finalistů. Ve hře stále zůstává ambiciózní Čech David Kozma, ale i další elitní zápasníci Louis Glismann, Andreas Michailidis a Bojan Veličkovič. Kdo o víkendu uspěje, má jistotu zisku 130 tisíc euro. Celkový vítěz si pak sáhne na 300 tisíc, což značí zhruba 7,37 milionu korun. Jak jsou rozložené šance na postup do pražského finále podle iSport.cz? Dozvíte se na následujících řádcích.

  • Louis Glismann - 55 %

    Skóre: 11-2-0
    Přezdívka: Spartacus
    Věk: 32
    Země: Dánsko

    Od začátku pyramidy musí odvracet pochybnosti. Patří k nejvíce podceňovaným zápasníkům v Tipsport Gamechangeru, což je vcelku paradoxní vzhledem k tomu, že na samém začátku projektu byl podle žebříčku Fightmatrix nejlépe umístěným borcem. Mezitím ho v pomyslném čele závodu vystřídal David Kozma, přesto si Dán dělá velký zálusk na celkové vítězství. V prvním kole Glismannovi odpadnul původní soupeř Amiran Gogoladze a on se tak, byť s mírnými problémy, popasoval s českým náhradníkem Andrejem Kalašnikem.

    Do čtvrtfinále si Dán vybral Melvina van Suijdama, kterého už dříve porazil, a v samotném závěru úvodního kola předvedl unikátní techniku zvanou reverse odplata. Zvláštním druhem submise se okamžitě zapsal do historie, odnesl si bonus za výkon večera i nominaci na prestižní anketu The Wold MMA Awards. Mnozí věří, že proti silověji založenému Andreasi Michailidisovi nebude mít Glismann šanci své počínání napodobit. Duel nicméně nemá jasného favorita. Spartakus je velmi nevyzpytatelný, může útočit i ze zad a Řek si musí při svých útocích dávat větší pozor.

    Louis Glismann se honosí titulem nejlépe umístěného zápasníka v pyramidě Gamechanger Louis Glismann se honosí titulem nejlépe umístěného zápasníka v pyramidě GamechangerFoto Oktagon MMA

  • Andreas Michailidis - 45 %

    Skóre: 15-6-0
    Přezdívka: Spartan
    Věk: 35
    Země: Řecko

    Navždy bude připomínán jako ten, který v UFC potkal současného šampiona polotěžké divize a někdejšího krále střední váhy Alexe Pereiru, jenž se má v nejbližším souboji poměřit s Jiřím Procházkou. V rámci Gamechangeru se Řekovi do cesty nestavěly snadné překážky. V osmifinále došel k bodovým lístkům s ostříleným Leandrem Silvou a jasně je ovládnul.

    Na žhavé půdě v německém Oberhausenu pak překonal domácími fanoušky podporovaného Marcela Grabinského, který přitom předtím uzemnil stálici Oktagonu Mátého Kertésze. Michailidis tak zahnal negativní bilanci 1:3 mezi lety 2020 a 2022, kterou si přenášel ještě z UFC. Proti Glismannovi má vsadit na svůj fyzický fond a viditelně větší množství svalů. Nabízí se další taktická túra k bodovým lístkům s plnou kontrolou na podlaze.

    Radující se Andreas Michailidis z Řecka po postupu do semifinále Tipsport Gamechangeru Radující se Andreas Michailidis z Řecka po postupu do semifinále Tipsport GamechangeruFoto Oktagon MMA

  • Bojan Veličkovič - 40 %

    Skóre: 23-12-2
    Přezdívka: Prometheus (dříve Serbian Steel)
    Věk: 34
    Země: Srbsko

    Další velezkušený bojovník a také někdejší soupeř nejen Jiřího Procházky, ale také nadcházejícího soka Davida Kozmy. Zatímco se současnou českou jedničkou si Srb v dřívější fázi kariéry poradil, proti Růžovému panterovi nedokázal vytěžit perfektně trefený kop na hlavu a nakonec padnul ve čtvrtém kole na technické KO. Porážka mrzela o to víc, že přišla v titulovém zápase. O to větší chuť má Veličkovič nyní, kdy shodou okolností dochází k odvetě obou mužů.

    Vloni Veličkovič těsně nestačil v bodovaném zápase na Leandra Silvu, ale po smrti otce a vstupu do pyramidy zaznamenal skalpy Iona Surdua a nesmrtelného Christiana Jungwirtha, který byl však v jejich vzájemném střetu považován za velkého outsidera. „Neobjevil jsem u Veličkoviče nic nového. Je u konce kariéry a nějaké extra změny už neudělá. Musím si dát pozor na jeho kopy, ty jsou nevyzpytatelné a umí s nima dost překvapit,“ zhodnotil Kozma zbraně svého soupeře pro iSport.cz.

    Bojan Veličković ze Srbska slaví postup do semifinále Tipsport Gamechanger Bojan Veličković ze Srbska slaví postup do semifinále Tipsport GamechangerFoto Oktagon MMA

  • David Kozma - 60 %

    Skóre: 32-12-0
    Přezdívka: Růžový panter
    Věk: 31
    Země: Česko

    Jeden ze dvou českých reprezentantů už je před branami finále. Na své cestě dosud zdolal Lukasze Siwiece a Alexe Lohorého, přičemž v obou případech šlo o tříkolové bitvy, které rozhodovali bodoví sudí. A ani v semifinále by Růžový panter neměl z nastaveného kurzu vybočovat. Nejenže si uvědomuje sílu Veličkovičova postoje, ale zároveň si při kontrole na zemi nejvíc věří.

    Nemusí se hnát za každou cenu za ukončením, fyzicky by měl potenciální čtyři bitvy v Gamechangeru ustát. „Jsem připravený na to, že po zápase půjdu zpět do přípravy,“ řekl Kozma pro iSport.cz. „Nastavil jsem se tak v hlavě už před turnajem. Je to náročné, fyzicky jsem na tom dobře, i když během roku tam byla nějaká zranění, ale naštěstí vždycky nějak z kraje přípravy na daný zápas.“ Jak se popere s nejbližší výzvou?

    Oktagon Gamechanger: Kozma - Siwiec, podívejte se na Čechův těsný triumf
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud