Marián Šustr
7. října 2023 • 04:45

Vémolův soudný den. Pomůže mu dlouhý boj, soupeř je jiný ve všem

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | Čekání je u konce. Už dnes se v Bratislavě rozhodne o osudech slovenských bojovníků. Pavol Langer dostal možnost zakončit převratný rok kariéry největší možnou výzvou. Postaví se Karlosu Vémolovi, který se pokusí obhájit pás šampiona před rozlučkovým duelem s Attilou Véghem. Šanci na překvapení dostal i Jakub Dohnal, jehož hozenou rukavici zvedl legendární Ivan Buchinger z Gabčíkova.



Federální derby určí právoplatného krále polotěžké váhy. Prozatímní šampion Pavol Langer si to rozdá s dalším držitelem pásu Karlosem Vémolou. Zatímco Terminátorova kariéra se blíží ke konci, dvaatřicetiletý Slovák míří k vrcholu. Aby ho dosáhl, musí letos už potřetí šokovat Evropu. O senzaci se ještě před tím pokusí i český outsider Jakub Dohnal, dočká se vytouženého zápasu s nejúspěšnějším Slovákem v MMA Ivanem Buchingerem.

Vémola se pokusí náročný rok, v němž okusil hořkost porážky, uzavřít skalpem slovenského titána. Na veřejném vážení přiznal, že je po vyostřené rivalitě s Patrikem Kinclem bratislavský střet zvláštní. „Po dlouhé době nastupuji proti normálnímu chlapovi, ke kterému cítím respekt. To mi ale nebrání, abych si suverénně došel pro vítězství,“ vyjádřil se.

Slovenský bijec získal prozatímní pás, prestiž a místo v první světové stovce během jednoho roku. Předtím by si jen málokdo představil, že by se kdy rovnal Vémolovi. „Jsou rozdílní úplně ve všem. Jejich příběhy vedly naprosto rozdílnými cestami a stále se mi nechce věřit, že se setkají. Jejich duel musí na nohy postavit celé Československo. Terminátor bojuje o kariéru,“ těší se na vrchol turnaje Pavol Neruda, spolumajitel Oktagon MMA.

Český Terminátor má výhodu obrovského množství zkušeností, které nabral mimo jiné i v největší organizaci světa UFC. „Čím déle se budou bít, půjde zápas za Vémolou. V dlouhých zápasech má zkušenosti, které mu pomůžou Langera postupně demolovat,“ predikuje Neruda. „Rozhodne jenom hlava. Až bude Karlos opět chodit po kleci jako lev, nalomí Langerovu psychiku? Jsem opravdu zvědavý.“

Nabitý turnaj Oktagon 47 nabídne i klání české a slovenské jedničky pérové váhy. Jednatřicetiletý Dohnal chce zjistit, zda se dokáže rovnat se skutečnou evropskou elitou, a po triumfu nad mladým Angličanem vyzval mnohonásobného světového šampiona Buchingera.

V kleci se postaví dva muži, kteří se znají více než dobře. Dohnal dříve pomáhal „Bukim“ v přípravě na titulové bitvy. „Ještě půl roku dozadu jsem si nedokázal představit, že by se tento duel uskutečnil. Je to střet dvou světů. Ivan je obrovská legenda a postaví se ctižádostivému Kubovi, který chce všem dokázat, že si ten zápas zaslouží,“ vypráví Neruda.

Když se naposledy Buchinger představil v Bratislavě, vybojoval triumf v nejlepším zápase historie Oktagonu. Bouřlivá atmosféra však může mnohým borcům výhru i vzít, když je vžene do zbrklého útoku.

„Kuba se připravoval na osudový večer. Do tréninku dal mnohem víc než Ivan a sám jsem zvědavý, jestli se v kleci nezblázní hned v prvním kole,“ přemýšlí Neruda. „Rozhodnou zkušenosti. Poslední představení na Štvanici navíc ukázalo, že Ivan nepatří do starého železa. Pokud se v něm probudí hlad po vítězství, který jsme v něm viděli dříve, nebude mít Kuba šanci,“ uzavírá slovenský promotér.

Karlos Vémola

 

Pavol Langer

1. července 1985 (38) Narozen 17. července 1991 (32)
183 cm Výška 196 cm
35 výher/7 proher Bilance 12 výher/9 proher
10 výher/2 prohry Bilance v Oktagonu 5 výher/3 prohry
77 % Poměr výher na ukončení 75 %
19 Ukončení na submisi (škrcení/páka) 5
8 Ukončení na KO/TKO 4

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud