17. dubna 2016 • 09:49

Rosberg v Číně suverénně vládl, druhý Vettel na Ferrari

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý jezdec Nico Rosberg z Mercedesu vyhrál i třetí letošní závod mistrovství světa vozů formule 1. V Šanghaji zvítězil před krajanem Sebastianem Vettelem z Ferrari a Rusem Daniilem Kvjatem z Red Bullu. Úřadující šampion Brit Lewis Hamilton dojel po startu z posledního místa ve Velké ceně Číny sedmý.



Rosberg triumfoval v seriálu pošesté za sebou, což se v minulosti povedlo jen třem závodníkům. Třicetiletý syn exmistra světa Kekeho Rosberga si vypracoval náskok již 36 bodů na Hamiltona, a přestože šampionát se teprve rozbíhá, podle historických statistik je jasným adeptem na titul. Všichni jezdci, kteří začali sezonu třemi triumfy, se na jejím konci radovali z prvenství v mistrovství světa.

Start poznamenalo hned několik kolizí. Vettel po nečekaném útoku Kvjata vnitřní stopou narazil do týmového kolegy Kimiho Räikkönena, takže monopost finského jezdce přišel o přední křídlo. "To byl sebevražedný manévr," zlobil se na ruského pilota Vettel do týmové vysílačky a Kvjatovi vyčítal jeho agresivní jízdu také po dojezdu.

Nico Rosberg pokračuje v dominanci
Nico Rosberg pokračuje v dominanci

Stejně jako Räikkönen dopadl na chvostu startovního pole Hamilton, jenž kvůli poruše motoru v sobotu v kvalifikaci nezajel žádný čas, a také musel do boxů k opravě poškozeného vozu. "Snažil jsem se vyhnout všemu, co se dělo přede mnou, ale stejně jsem se do toho zapletl," řekl britský pilot Mercedesu, který už v šestém kole zajel do depa podruhé. Odbyl si povinné kolo na nejměkčí sadě pneumatik, které jeho vozu nesedí, a ve stíhací jízdě pak mohl pokračovat na tvrdších gumách.

Situaci mu po zastávkách v boxech komplikoval provoz na trati. "Po každé zastávce jsem se musel zase prodírat dopředu. Na konci už na gumách nic nezbylo. Auto bylo pěkně poničené. Myslím, že mělo poškozené zavěšení kol a kroutilo se jako šílené," stěžoval si Hamilton, který poprvé po pěti závodech chyběl na stupních vítězů.

Rosberg startoval z pole position poprvé v sezoně, ale vedoucí pozici neudržel. V první zatáčce se před něj dostal Australan Daniel Ricciardo, dlouho se však z vedení neradoval. V třetím kole mu explodovala zadní pneumatika a kvůli jejím zbytkům na trati vyjel zpomalovací vůz. Pak už Rosbergovi nic nebránilo v suverénní jízdě za sedmnáctým vítězstvím v kariéře, pro které si dojel s velkým náskokem téměř 38 sekund.

"Start nebyl ideální, ale pak mi to jelo rychle a povedlo se mi udělat si velký náskok," řekl Rosberg.

Vettel vybojoval druhé stupně vítězů v sezoně po třetím místě v Melbourne, v minulém závodu kvůli poruše svého ferrari chyběl. V cíli vyčítal Kvjatovi, že do první zatáčky vletěl jako torpédo. Rus se hájil, že tak to v závodech chodí.

"Objížděl jsem Kimiho a Daniil taky. Do té mezery se hnal pořádně rychle. Zaskočilo mě to. Nakonec jsem měl štěstí, že jsem mohl pokračovat," uvedl čtyřnásobný světový šampion.

"Bylo to riskantní, to má Seb pravdu. Ale jsem na pódiu a on taky. Budu takhle riskovat dál, všichni by s tím měli počítat," řekl Kvjat. Jednadvacetiletý Rus se prosadil na stupně vítězů podruhé v kariéře po druhé příčce v loňské Velké ceně Maďarska.

Velká cena Číny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:38:53,891, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -37,776, 3. Kvjat (Rus./Red Bull) -45,936, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -52,688, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:05,872, 6. Massa (Braz./Williams) -1:15,511, 7. Hamilton (Brit./Mercedes) -1:18,230, 8. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:19,268, 9. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1:24,127, 10. Bottas (Fin./Williams) -1:26,192.

Pořadí MS (po 3 z 21 závodů):

1. Rosberg 75 b., 2. Hamilton 39, 3. Ricciardo 36, 4. Vettel 33, 5. Räikkönen 28, 6. Massa 22, 7. Kvjat 21, 8. Grosjean (Fr./Haas) 18, 9. Verstappen 13, 10. Bottas 7.

Pohár konstruktérů:

1. Mercedes 114, 2. Ferrari 61, 3. Red Bull 57, 4. Williams 29, 5. Haas 18, 6. Toro Rosso 17, 7. Force India 6, 8. McLaren 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud