30. července 2018 • 13:42

V závěru naboural dva favority. Nejsem žádný wingman, zlobil se Bottas

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní závod formule 1 na populárním maďarském okruhu Hungaroring fanoušky trochu uspával. Živo začalo být až v úplném závěru, když do té doby druhý Valtteri Bottas musel na značně opotřebených pneumatikách odolávat atakům rudých pronásledovatelů Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena. Do té doby suverénní Fin povolil a Vettela ještě po kolizi málem vyřadil. „Neměl moc na výběr, neviním ho," vzkázal německý závodník.



Tak tady z toho mohla být znovu pěkná přestřelka. Souboje Mercedesů s Ferrari jsou tradičním kořením závodů formule 1 v posledních sezonách a nejinak tomu bylo i včera. Lewis Hamilton sice všem pláchl a suverénně si dojel pro výhru, jeho spolehlivý kolega, jenž by si druhé místo zasloužil, nakonec pět kol před koncem o stříbrnou pozici přišel a ještě naboural Vettela a Daniela Ricciarda. S poničeným monopostem přesto dojel pátý.

„Musím říct, že ten závěr byla pěkná fuška. Bylo by to těžké i kdybych za sebou nemusel držet ty dvě Ferrari," vykládal po závodě osmadvacetiletý Bottas.

O čem to mluvil? O obutí svého závodního speciálu, které mělo k perfektnímu stavu skutečně pořádně daleko. „Strategie byla odjet závod na jednu zastávku v boxech, jenže kvůli tomu, abychom zvládli pohlídat Räikkönena, jsme museli do boxů o něco dříve," vysvětloval pro oficiální stránky F1 na Twitteru závodník, jenž dodal, že v posledních dvaceti kolech už se svými zadními pneumatkami skutečně bojoval.

Když se pak v 65. kole Vettel konečně dostal k útoku, málem došlo k závodní katastrofě. Němec se rozhodl na druhé místo před Bottase dostat vnější stopou a podařilo se, přesto došlo ke kontaktu a divákům u televizních obrazovek muselo zatrnout. Vzduchem hned začaly létat útržky z monopostu. Fans Ferrari ale byli během chvilky v klidu, ukázalo se, že trpěl jen Fin, navíc se před Bottase dostal i Räikkönen.

„Myslím, že už neměl žádnou přilnavost," bránil Bottase sám Vettel, kterému nicméně na chvíli slušně zatrnulo. „Viděl jsem ho za sebou v zrcátku a ucítil kontakt. Měl jsem kliku, že jsem dokázal udržet auto a že pneumatika všechno přežila," vysvětlil pro formula1.com Vettel.

Následně pak Bottas nezvládl ideálně ani předjížděcí manévr Daniela Ricciarda, kterého v zatáčce za cílovou rovinkou trefil a poslal mimo trať. Australan se rychle stihl oklepat a Bottase brzy znovu dojel a předjel. Fin za tenhle střet inkasoval dodatečnou desetivteřinovou penalizaci, ta už ale nic nezměnila na jeho pátém místě.

Šéf stáje Mercedes po závodě rychle přispěchal s pochvalou, Bottasovi přál druhé místo a nazval ho skvělým wingmanem, tedy něčím jako náhradníkem, nebo borcem, který jedničce kryje záda. Nicméně to se Wolffovi hodně rychle vrátilo. „Být wingmanem bolí. Musíme si o závodě a vůbec o první polovině sezony ještě promluvit," řekl Bottas.

Na divokou reakci jinak chladného Fina, který ani ne před dvěma týdny prodloužil s Mercedesem o další rok s opcí, Wolff obratem zareagoval a hasil slova, která si Bottas v návalu emocí nejspíš trochu překroutil.

„Nemyslel jsem to označení z pohledu celého šampionátu, my totiž nemáme danou jedničku a dvojku. Myslel jsem to jenom tak, jak kvalitně dnes závodil," hasil zbytečně zapálený oheň na střeše Wolff.

První! Lewis Hamilton slaví vítězství na Hungaroringu
První! Lewis Hamilton slaví vítězství na Hungaroringu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud