Ivo Pospíšil
28. dubna 2019 • 08:38

Tohle je šampion? Hvězdný Vettel čelí u Ferrari kritice: nestíhá a chybuje!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel jako mesiáš. Ten, kdo vyvede slavný tým na vrchol. Místo toho se však angažmá Sebastiana Vettela stává jízdou do slepé uličky. Nestačí. Pod tlakem chybuje. A čelo F1 mu znovu utíká. „Má z Hamiltona komplex,“ míní i bývalý promotér Bernie Ecclestone. Před dnešní GP Ázerbájdžánu tak sílí hlasy, aby Ferrari víc vsadilo na Charlese Leclerka, jehož naposled „zradilo“ týmovou režií.



Kdyby dostal za poslední dva týdny za každý kritický článek italských novinářů jeden kopeček italské zmrzliny, asi by si ji ani z rukou cukrářky nepřevzal, jak by se mu pod tou pyramidou ihned sesunula na zem. Sebastian Vettel – terč hněvu a frustrace.

„Měli by mu vzít kapitánskou pásku a dát ji jeho mladšímu, talentovanému kolegovi,“ burcoval list Corriere della Sera. „Čtyřnásobný mistr světa zatím nepřesvědčil, že by byl rychlejší, než jeho žák,“ mínila La Stampa. A Gazzetta dello Sport konstatoval: „Ferrari opět nebylo rychlé jako Mercedes. To je velmi vážný alarm pro světový šampionát.“ 

O to víc, když se stalo, co se stalo. Když v poslední GP Číny upřednostnili šéfové Ferrari v týmové režii právě Vettela před mladým Charlesem Leclerkem. Marně. Vettel dojel jen třetí a lídra Lewise Hamiltona opět ani zdaleka neohrozil. Navíc na něj už po třech závodech ztrácí v MS 31 bodů.

„Seb chce tak zoufale vyhrát další šampionát, a Lewis stejně tak nechce prohrát. Když jedou bok po boku, Seb má mentální blok, což je špatně,“ všiml si i bývalý promotér F1 Bernie Ecclestone.

Což Vettel chtě nechtě potvrzuje. Ve Ferrari je již pátým rokem – na titul však stále čeká. A často se o svou šanci připraví školáckou chybou, na kterou má, zdá se, patent i letos – tzv. roztočením se. Z posledních jedenácti závodů se mu to stalo hned čtyřikrát. „Vettel je dobrý jezdec, protože jinak by nevyhrál čtyři tituly, ale na druhou stranu jsem si nikdy nemyslel, že by byl kdovíjak zázračný,“ rýpl si do něj i jeho konkurent z Red Bullu Max Verstappen.

SEBASTIAN VETTEL VE FERRARI

2015    3. místo

2015    4. místo

2017    2. místo

2018    2. místo

2019    4. místo*

* po třech závodech

Zatím byl letos na stupních vítězů jen jednou. V Číně. A to jen právě díky „zradě“ na Leclerka, jenž se jeví o něco rychlejší. „Mám Seba rád a velmi si ho cením, nicméně nyní je tu pilot, který může celý šampionát vyhrát. A nedá se pouze říct: Tenhle je víc zkušený a tenhle méně, tak mu tu šanci nedáme,“ poukázal třeba bývalý jezdec Gerhard Berger na Leclerka a i úřadující šampion Lewis Hamilton uznal: „Hodně mi to připomíná mě a Fernanda Alonsa v McLarenu v roce 2007.“

Jak tedy bude týmová režie ve Ferrari dál pokračovat? A zachová zatím tak vždy loajální Leclerc stále smířlivý status? Čím víc bude Vettel slabší, tím víc si bude italský tým hrát s ohněm.

„Pokud bude existovat situace 50 na 50, v níž budeme muset přijmout rozhodnutí, bude mít Vettel výhodu. Jednoduše proto, že Sebastian má větší zkušenosti v týmu i v F1 a je pro nás jezdec, který má největší šanci bojovat o titul. Dohodli jsme se tak s oběma jezdci. Na trati ale mohou volně bojovat, a pokud bude jeden jezdec rychlejší, bude mít výhodu,“ avizoval šéf týmu Mattia Binotto a Leclerc uznal: „Zda jsem dál připraven akceptovat týmové příkazy? Záleží na situaci, v níž budu. Je to frustrující, když dostanete pokyn někoho před sebe pustit, ale na druhou stranu to chápu. Seb je nyní ve své páté sezóně s týmem, vyhrál čtyři tituly a já jsem teprve ve své druhé sezóně v F1.“

Tato slova tak mohou trochu z vnitřního tlaku Vettela ulevit. Když totiž dojel do cíle v Číně a začal čelit nepříjemným dotazům novinářů na týmovou režii, utrhl se: „Nejsem si jistý, zda na to chci odpovídat, protože jsem trochu proti tomu, jak vy všichni pracujete. Vytrháváte kousky z odpovědí a stavíte je do špatného světla.“ O pár dní později však přeci jen ujistil: „Cítím, že jezdím skvěle. Jsem velmi sebekritický, ambiciózní a hodně od sebe očekávám.“

Smlouvu s Ferrari má ještě do další sezony. Dokáže tedy teď v Ázerbájdžánu uhájit post jedničky ve Ferrari i bez týmové strategie?

SEBASTIAN VETTEL VE FERRARI PO TŘECH ZÁVODECH

2015    2. místo (55 bodů)

2016    4. místo (33 bodů)

2017    1. místo (68 bodů)

2018    1. místo (54 bodů)

2019    4. místo (37 bodů)

Přišel jako mesiáš. Ten, kdo vyvede slavný tým na vrchol. Místo toho se však angažmá Sebastiana Vettela u Ferrari stává jízdou do slepé uličky.
Přišel jako mesiáš. Ten, kdo vyvede slavný tým na vrchol. Místo toho se však angažmá Sebastiana Vettela u Ferrari stává jízdou do slepé uličky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud