15. února 2023 • 13:10

Mercedes se vrátil ke slavné fintě a ukázal černý vůz: Historie se opakuje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mercedes se chce za pomoci slavné finty z počátků motorsportu vrátit na špičku formule 1. Tým kolem rekordmana v počtu titulů mistra světa Lewise Hamiltona ve středu v Silverstonu představil monopost W14 na novou sezonu, jenž je kvůli úspoře váhy v černé barvě.



Mercedes se v minulém roce mimo jiné potýkal s velkou hmotností vozů. „Letos jsme se snažili ušetřit každičký gram. Historie se opakuje,“ citovala agentura SID šéfa týmu Tota Wolffa. Části vozu nejsou nalakované a nabízejí pohled na odhalený černý karbon.

Wolff tím narážel na legendu „Stříbrných šípů“, které podle dnes již zpochybňované teorie vznikly tak, že v roce 1934 před závody na Nürburgringu nechal tehdejší šéf týmu odstranit kvůli úspoře váhy lak a odhalil tak stříbrnou hliníkovou kapotu.

Mercedes už jezdil v černé v sezonách 2020 a 2021, aby podpořil boj proti rasismu, loni se vrátil k tradiční stříbrné.

Mercedes v letech 2014-2021 dominoval Poháru konstruktérů. Loni ale zůstal bez titulu a sedminásobný mistr světa Hamilton poprvé v kariéře bez vítězné Grand Prix. V novém ročníku, jenž začne 5. března v Bahrajnu, chce Mercedes nahánět dvojnásobného šampiona Maxe Verstappena a jeho Red Bull.

Mercedes-AMG Petronas Formula One Team
Video se připravuje ...

„Na konci sezony auto fungovalo hodně dobře. Pokusili jsme se navázat na to dobré a vyřešit slabiny,“ uvedl Wolff. Výrazně lehčí je šasi a byly přepracovány přední zavěšení, chlazení a aerodynamika.

Společně s Hamiltonem bude nadále závodním pilotem Mercedesu vítěz loňské Velké ceny Brazílie George Russell, na svou šanci bude čekat Mick Schumacher. Syn bývalého pilota týmu a legendy F1 Michaela Schumachera se přesunul do role náhradního a testovacího jezdce Mercedesu po loňském konci ve stáji Haas.

„Mick by si zasloužil sedět v autě, ale budu doufat, že naše piloty nepostihne otrava rybím masem,“ uvedl Wolff během on-line prezentace. „Nejím ryby,“ upozornil ho vegan Hamilton, na což šéf týmu zareagoval: „Tak tedy otrava avokádem.“

Oficiální testování začnou v Bahrajnu příští týden.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud