24. září 2023 • 08:41

Velká cena Japonska: Verstappen první, Red Bull už má jistý titul

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistr světa formule 1 Max Verstappen ovládl Velkou cenu Japonska a jeho tým Red Bull si zajistil šest závodů před koncem sezony triumf v Poháru konstruktérů. Nizozemský jezdec porazil na trati v Suzuce o více než 19 sekund Landa Norrise, třetí dojel další pilot McLarenu Oscar Piastri, který vybojoval premiérové umístění na stupních vítězů v kariéře.



Pětadvacetiletý Verstappen oslavil třinácté vítězství v sezoně a osmačtyřicáté v kariéře. Zároveň se přiblížil třetímu mistrovskému titulu za sebou. Po dnešním odstoupení týmového kolegy Sergia Péreze zvýšil náskok v čele šampionátu před mexickým jezdcem na 177 bodů. Titul může slavit už v rámci příští Velké ceny Kataru, která se uskuteční od 6. do 8. října a kde je na programu i samostatně bodovaný sprint.

Red Bull ovládl Pohár konstruktérů pošesté v historii a podruhé za sebou. Po patnáctém triumfu v sezoně má v čele nedostižný náskok 318 bodů před druhým Mercedesem.

Verstappenovi se povedlo v Japonsku zapomenout na týden starý nezdar ze Singapuru, kde dojel pátý a přerušil rekordní sérii deseti triumfů za sebou. Nizozemský vítěz kvalifikace měl potíže s uhájením vedení jen v úvodu. Po horším startu ustál útoky Piastriho a Norrise.

Piastri se dočkal prvních stupňů v premiérové sezoně v F1

Při soubojích na chvostu pole si naopak poškodili vozy Valtteri Bottas, Čou Kuan-jü, Alexander Albon a Esteban Ocon. Kvůli úlomkům na trati vyjel safety car. Bottas měl později kolizi také s Loganem Sargeantem a odstoupil.

Nepovedený závod prožil také Pérez. Mexičan se nejprve propadl kvůli brzké výměně gum na 18. místo a obdržel trest pěti sekund za porušení pravidel při jízdě za safety carem. Vzápětí Pérez narazil do Kevina Magnussena z Haasu a musel vyměnit přední křídlo. Po návratu na trať ještě vytlačil v režimu virtuálního safety caru z dráhy Norrise a odstoupil. Na dráhu se vrátil ještě ve 40. kole, aby si odkroužil trest za předchozí kolizi, a pak už nepokračoval.

Verstappen držel v čele jistý náskok před dvojicí mclarenů. Mezi ně se snažil vklínit George Russell z Mercedesu, který místo dvou zastávek v boxech vsadil na jedinou. V závěru závodu ale ztrácel a propadl se na sedmé místo.

Stupně vítězů udrželi Norris s Piastrim, kteří si jen oproti startu prohodili pořadí. Dvaadvacetiletý Piastri se dočkal pódiového umístění ve své první sezoně v královské automobilové třídě. Čtvrtý dojel Charles Leclerc z Ferrari, domácí Júki Cunoda z AlphaTauri obsadil nebodovanou dvanáctou příčku.

Verstappen vyrovnal třináctým triumfem v sezoně maximum Michaela Schumachera z roku 2004 a Sebastiana Vettela ze sezony 2013. Od vlastního rekordního počtu výher z minulé sezony ho dělí ještě dva úspěchy.

Velká cena Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:30:58,421, 2. Norris (Brit./McLaren) -19,387, 3. Piastri (Austr./McLaren) -36,494, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -43,998, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -49,376, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -50,221.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 16 z 22 závodů): 1. Verstappen 400 b., 2. Pérez (Mex./Red Bull) 223, 3. Hamilton 190, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 174, 5. Sainz 150, 6. Leclerc 135.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 623, 2. Mercedes 305, 3. Ferrari 285, 4. Aston Martin 221, 5. McLaren 172, 6. Alpine 84. Obecné informace

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud