Jiří Uhlíř
30. června 2014 • 14:42

Save Czech GP! Záchrana MotoGP v Brně vypadá nadějně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do dnešního dne se mělo rozhodnout o osudu motocyklové Grand Prix v Brně. Jaká je aktuální situace? Stále se jedná. Přesto záchrana nejprestižnější sportovní akce v Česku dostává reálné kontury. Finální jednání na ministerstvech a ve vládě se uskuteční v tomto týdnu. Pořadatelé se v úterý setkají s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Definitivní rozhodnutí o budoucnosti MotoGP v Česku padne na konci příštího týdne.



Na hlavní tribuně v Nizozemsku byl vyvěšen transparent s nápisem: „Save Czech GP“. Připomenutí, že hrozba pořád existuje, i když v současné době má zachování MotoGP v Brně optimističtější rozměry. Brněnský závod může letos získat ze státního rozpočtu až 40 milionů korun.

Vedle dvacetimilionové dotace, kterou je připraveno uvolnit ministerstvo školství, by mohla Grand Prix získat dalších 20 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy ministerstva financí. To ještě musí schválit kabinet. Organizátoři však požadovali 70 milionů korun na uhrazení zalistovacího poplatku, který se posílá promotérské společnosti Dorna.

„Čtyřicet milionů nám nestačí, budeme muset přijmout nějaká opatření, abychom s tím dokázali vyjít. Ale bereme to jako vstřícný krok a příslib, že v příštích letech se stát o financování Grand Prix postará,“ tvrdila Sportu Ivana Ulmanová, výkonná ředitelka Automotodromu Brno.

Ve středu se bude problematika kolem prestižního motocyklového závodu projednávat na vládě, ještě předtím se organizátoři sejdou s premiérem Bohuslavem Sobotkou. „Minulý týden si pan Sobotka vyžádal detailní informace, rovněž jsme mluvili s jeho poradcem. Věřím, že pan premiér podpoří naši myšlenku a Grand Prix bude zaštítěna více,“ přála si Ulmanová.

Rozhodující budou jednání o systémovém řešení dotací pro ročník 2015. Doposud byl závod dotován jako „významná sportovní akce“ ministerstvem školství, které peníze posílalo Dorně prostřednictvím Autoklubu ČR.

Ministr školství Marcel Chládek už v dubnu naznačil, že Grand Prix v Brně má spíše význam pro propagaci země a turistický ruch. Nově by tak mohla spadat pod ministerstvo pro místní rozvoj. Klíčové slovo bude mít ministr financí Andrej Babiš.

„Náměstkům pana Babiše jsme předkládali tabulky s výpočty a detailní rozpočet celého závodu. Ví, za co se peníze utrácejí, kam finanční prostředky jdou,“ tvrdila Ulmanová, která v záchranu závodu věří. „Ministr financí o návratnosti peněz dobře ví. Prezentovali jsme rovněž studii, která tvrdí, že závod jenom na daních vygeneruje 200 milionů korun. Stát by tak byl špatný hospodář, kdyby pustil akci, která mu může vydělat minimálně 120 milionů korun.“

Babiš už o závodě MS silničních motocyklů mluvil s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Podle něho může Brno s dodatečnou dvacetimilionovou injekcí ze státní pokladny počítat. O současném vývoji situace informovalo vedení Masarykova okruhu Carmela Ezpeletu, šéfa promotérské společnosti Dorna. I když měl být deadline do dnešního dne, Ezpeleta prý ještě vyčká.

„Dohodli jsme se, že definitivní rozhodnutí od nás uslyší za dva týdny na závodě MotoGP v Německu. V tuhle chvíli věřím, že se stát za Grand Prix postaví. Pokud to dopadne jinak, budu hodně zklamaná,“ připustila Ulmanová.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud