2. září 2012 • 13:23

Další tragédie na Barum rally. Zemřel divák, soutěž byla zrušena

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO + VIDEO Z MÍSTA NEHODY | Zlínskou Barum rally předčasně ukončila smrt jednoho z diváků ve třinácté rychlostní zkoušce. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera ve 13. z plánovaných patnácti erzet v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Soutěž zařazená vedle českého šampionátu i do seriálu IRC a mistrovství Evropy byla následně předčasně ukončena.



Tragédie se udála kolem 12:30 u Žlutavského lomu při erzetě Halenkovice. "Auto v rychlosti zhruba 160 kilometrů za hodinu vyletělo ze silnice, kutálelo se a bohužel se dostalo do divácké zóny. Zranilo dva diváky, z toho jednoho smrtelně," řekl ČTK hlavní lékař rally Lubomír Nečas. Záchranáři se snažili muže ještě oživovat, ale neúspěšně.

Podle mluvčího zlínské policie Petra Jaroše je obětí čtyřiapadesátiletý muž ze Semilska. Druhý zraněný, divák z Maďarska, utrpěl podle Nečase zřejmě jen lehká zranění a putoval do nemocnice na vyšetření. Příčiny nehody vyšetřuje policie, podle Jaroše není vyloučeno, že se stal trestný čin.

Kriminalisty bude zajímat mimo jiné technický stav vozidla a také to, zda diváci stáli tam, kde měli. "Podle předběžných údajů byli diváci skutečně za páskou, čili v zóně, kde se nepředpokládalo, že by tam auto mělo vyletět," doplnil Nečas.

Vedení soutěže zatím pouze vydalo oficiální zprávu, že se nehoda stala a rallye byla ukončena. Další vyjádření budou k dispozici až na odpolední tiskové konferenci.

Letošní 42. ročník rally poprvé v kariéře vyhrál tovární jezdec Škody Juho Hänninen z Finska, druhý skončil Roman Kresta a třetí Tomáš Kostka. Nikdo z nich však neslavil. Posádky jen projely cílovou rampou a převzaly poháry.

"Je to špatná zpráva. Můžeme si jen sednout a přemýšlet nad tím, co udělat s bezpečností," řekl Hänninen. Sám nicméně netuší, co je potřeba změnit. "Ale něco, co jde, se udělat musí," uvedl finský pilot. Na nejrychlejších úsecích by podle něj měly vzniknout speciální areály pro fanoušky, kde by byla jejich ochrana zajištěna.

Vůz závodníka Václava Kopáčka na zlínské Barum rallye vlétl mezi diváky, při havárii jeden z nich zemřel
Vůz závodníka Václava Kopáčka na zlínské Barum rallye vlétl mezi diváky, při havárii jeden z nich zemřel

Zlínská rally je letos už třetí předčasně ukončenou soutěží českého šampionátu. V květnu zemřel při Rally Český Krumlov spolujezdec Aleš Zimolka, v červenci na Rally Bohemia přišel po havárii o život Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda.

"Doposud jsem tvrdil, že je to souhra náhod, ale tohle už není. Jede se rychle a rychleji, auta se zrychlují, tratě jsou rychlé. Nevím, co se stalo, a nechci něco říkat. Ale je to hodně zdvižený prst," řekl Kresta, který je jedním z nejzkušenějších jezdců v českém startovním poli.

Přímo ve Zlíně se nehoda se smrtelnými následky stala naposledy v roce 2007, kdy při převozu do nemocnice zemřel spolujezdec Luděk Kocman.

Na tradiční soutěži už v sobotu při doprovodném závodu historických vozidel vyjelo mimo trať auto maďarské posádky a lehce zranilo šestadvacetiletou divačku. Podle Nečase byla žena dnes propuštěna z nemocnice.

Místo tragické nehody Barum rallye, při které zemřel jeden fanoušek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud