14. dubna 2013 • 16:39

Ogier kraloval i v Portugalsku, Prokop zajel letos nejlépe

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouz Sébastien Ogier vyhrál Portugalskou rallye a třetím vítězství za sebou si upevnil vedení v mistrovství světa. Tovární jezdec Volkswagenu triumfoval s náskokem 58 sekund na Mikka Hirvonena z Citroënu, třetí skončil další Fin a Ogierův týmový kolega Jari-Matti Latvala. Martin Prokop s fiestou i ve čtvrtém závodu sezony bodoval, už potřetí skončil sedmý, což je jeho nejlepší letošní výsledek.



V Portugalsku se po sobotě schylovalo k double Volkswagenu, ale oba jeho jezdci měli v úvodu třetí etapy technické problémy. Zejména pak Latvala, kterého to stálo druhé místo, na něž se posunul Hirvonen a zopakoval výsledek z předchozí Mexické rallye. Latvala i tak oslavil první medailové umístění v sezoně.

Závěrečnému dnu dominoval Mads Östberg, který v soutěži pokračoval od soboty s penalizací kvůli nedokončené první etapě, a nakonec skončil hned za Prokopem. Norský jezdec Fordu vyhrál ve finále tři ze čtyř zkoušek, až závěrečná power stage skončila opět triumfem Ogiera.

Devětadvacetiletý Ogier dominuje šampionátu po vzoru svého krajana Sébastiena Loeba. Po úvodním druhém místě v Monte Carlu, kde prohrál právě jen s devítinásobným mistrem světa Loebem, nenašel přemožitele ve Švédsku ani v Mexiku. V Portugalsku si připsal třetí triumf po letech 2010 a 2011 a celkově jubilejní desátý.

Prokop byl v Portugalsku v sobotu v jednu chvíli i šestý, ale kvůli prasklé poloose se propadl na konec první desítky. Hned v první zkoušce posledního dne, v níž například porazil i v té chvíli trápícího se Ogiera, si o dvě místa polepšil. Závěrečný posun mu přineslo odstoupení Nizozemce Dennise Kuiperse v posledním testu.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - konečné pořadí po 15 RZ:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 4:07:38,7, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -58,2, 3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -4:04,5, 4. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -5:27,7, 5. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Ford Fiesta RS WRC) -7:43,5, 6. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkwagen Polo R WRC) -9:39,8, 7. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -15:04,2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud