22. června 2019 • 19:16

V Bernu zvítězil po velké nehodě Vergne a přiblížil se tak obhajobě titulu

Autor: Jiří Šlégl (F1sport)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáctým závodem v sobotu na nové trati v ulicích Bernu pokračovala sezona formule E 2018/2019, která pomalu spěje do svého závěru. Nejšťastnějším pilotem byl ve Švýcarsku bezesporu Francouz Jean-Éric Vergne, který se díky třetímu triumfu v tomto roce výrazně přiblížil obhajobě svého mistrovského titulu z minulé sezony.



Vergne začal se svým monopostem DS Techeetah výborně již v kvalifikaci, kde po zisku pole position připsal tři body do tabulky a zajistil si nejvýhodnější startovní pozici pro start závodu. Z první řady po jeho boku do pětačtyřicetiminutové Eprix odstartoval Mitch Evans s Jaguarem, v řadě druhé na roštu stáli Sébastien Buemi a Pascal Wehrlein.

Hned po startu se ukázalo, že dobré postavení může být klíčové. Úvodní šikanu bez úhony projela nejlepší čtyřka, hned za nimi ale trojice Wehrlein, Günther, d’Ambrosio vytvořila v tripletu zatáček 12, 13 a 14 špunt, ve kterém se následně zaseklo téměř celé startovní pole.

Ještě v brzdné zóně před skrumáží v první šikaně došlo nezávisle ke druhému incidentu, kdy se po kontaktu s jiným jezdcem roztočil Robin Frijns s monopostem Virgin a kvůli rozsáhlému poškození svého vozu musel odstoupit ještě dříve, než závod na švýcarské půdě vůbec začal.

Naprosto zablokovaná trať si pochopitelně vyžádala vyvěšení červených vlajek a přerušení závodu na více než 30 minut, během kterých mechanici na boxové uličce pracovali na celé řadě poškozených vozů. Nejhůře na tom byli Wehrlein, Günther a Andre Lotterer, u jejichž formulí musela být vyměněna přední přítlačná křídla.

Závod byl restartován za safety carem, za kterým se vozy seřadily do takového pořadí, které po vyšetření nehody z úvodu závodu stanovilo vedení závodu. Jako viník celé hromadné kolize byl nakonec označen Jerome d’Ambrosio, který si musel odpykat trest v podobě průjezdu boxy.

Po restartu udržel své vedení Jean-Éric Vergne před druhým Evansem a třetím Sébastienem Buemim, pořadí se měnilo spíše až ve druhé polovině první desítky. V první polovině závodu se do souboje o pódium chtěli mimo vedoucí trojice zapojit hlavně Pascal Wehrlein a Sam Bird.

Ambice Pascala Wehrleina na bohatý bodový příděl z Bernu zhatily technické potíže, které zastavily jeho Mahindru na výjezdu z osmé zatáčky. To si vynutilo vyhlášení plné žluté fáze, během které byl Wehrleinův monopost maršály odklizen do bezpečí únikové zóny.

Po restartu závodu se Evans pokoušel opět útočit na vedoucího Vergneho, avšak opět bezvýsledně. Novozélanďan se s Jaguarem nedokázal dostat před Francouze ve voze DS Techeetah ani s využitím útočného módu, který navíc Vergne v pravou chvíli aktivoval z obranných důvodů.

S využitím útočného módu se však pořadím vzhůru posouval Vergnův týmový kolega Andre Lotterer, který si nejprve poradil s Maximilianem Güntherem a následně také se Samem Birdem, díky čemuž se posunul na čtvrtou pozici a ještě se snažil dotírat na třetího Buemiho. Na Švýcara už ale Němec nevyzrál.

Závěr závodu ještě zdramatizovala prudká dešťová přeháňka, která zpomalila celkové tempo. Vedoucí čtveřice se sjela do rozestupu dvou sekund, k žádnému předjížděcímu manévru však již nedošlo. Jean-Éric Vergne si tak dojel pro své třetí vítězství v této sezoně a připsal si celkem 28 bodů (3 body za pole position). Druhý dojel Mitch Evans s Jaguarem před domácím pilotem Nissanu Sébastienem Buemim na místě třetím.

Díky triumfu má Vergne před posledními dvěma závody sezony 2018/2019 v New Yorku na svém kontě 130 bodů. Na druhé místo se díky čtvrté pozici dostal jeho týmový kolega Lotterer, který pojede do USA s bodem náskoku na třetího di Grassiho. Brazilec s Audi dojel desátý a připsal si pouze bod.

Poslední dva závody se v New Yorku uskuteční o víkendu 13. a 14. července a živě je nabídne Eurosport.

Výsledky:

1. Vergne (DS Techeetah) 1:25:26.873, 2. Evans (Jaguar) 0.160, 3. Buemi (Nissan) 0.720, 4. Bird (Virgin) 2.996, 5. Günther (Dragon) 4.265.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud