31. července 2021 • 16:27

Vondroušová má v Tokiu stříbro. Ve finále podlehla po boji Benčičové

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Markéta Vondroušová má olympijské stříbro. Ve finále dvouhry v Tokiu podlehla dvaadvacetiletá sokolovská rodačka světové dvanáctce Belindě Bencicové ze Švýcarska 5:7, 6:2, 3:6. Česká výprava získala v japonské metropoli sedmou medaili. V neděli si finále zahrají i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, nejvýše nasazený pár čtyřhry.



Bronz získala čtvrtá nasazená Ukrajinka Elina Svitolinová. Kazašskou soupeřku Jelenu Rybakinovou porazila v utkání o třetí místo 1:6, 7:6, 6:4, když ve druhém i ve třetím setu otočila nepříznivý stav.

Olympijská debutantka Vondroušová se i přes finálovou porážku postarala o největší singlový úspěch českého tenisu. Jediné tenisové zlato získal ještě v československých dobách Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988.

Do Tokia se přitom Vondroušová kvalifikovala jen díky tzv. zmraženému žebříčku. V době uzávěrky totiž byla až pátou Češkou za Karolínou Muchovou, na kterou letenka nezbyla.

Vondroušová, která letos v březnu v Miami vyhrála jediný dosavadní zápas s Bencicovou, vstoupila do finále prohraným podáním, ihned to však dokázala o dva roky starší soupeřce se slovenskými kořeny oplatit. Vyrovnaný, bezmála hodinu trvající první set rozhodly ve 12. gamu chyby předloňské finalistky Roland Garros, která je na žebříčku WTA o 30 příček za Bencicovou.

Česká tenistka Markéta Vondroušová se stříbrnou medailí na olympiádě v Tokiu
Česká tenistka Markéta Vondroušová se stříbrnou medailí na olympiádě v Tokiu

Cestou do tokijského finále prohrála česká tenistka v pěti zápasech jediný set, vyřadit dokázala i domácí hvězdu Naomi Ósakaovou. Druhý dílčí nezdar na turnaji ji nijak nepoznamenal, po dvou brejcích získala druhou sadu a nadějně vstoupila i do třetího dějství.

Zbytek zápasu ale patřil Bencicové, i když ji trápil puchýř na noze. Vítězka čtyř turnajů WTA otočila na 3:1, Vondroušová vyrovnala, avšak to bylo její poslední vzepětí. Při svém podání neuhrála ani fiftýn a Bencicová při druhém mečbolu zápas ukončila. Return české hráčky dopadl do autu a zápas o zlato po dvou a půl hodinách skončil. V Tokiu už v tu chvíli byla skoro půlnoc.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali jednu zlatou, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. Švýcarsko má z tenisových dvorců třetí olympijské zlato: v Barceloně 1992 triumfoval Marc Rosset, v Pekingu 2008 vyhráli čtyřhru Roger Federer a Stan Wawrinka.

Bencicová v neděli nastoupí také ve finále čtyřhry, kterou hraje s Viktorijí Golubicovou. I v tomto případě budou na druhé straně sítě stát české soupeřky, nejvýše nasazený pár Krejčíková, Siniaková. Bencicová a Krejčíková se už v Tokiu potkaly v osmifinále dvouhry.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:

Tenis:

Ženy:

Dvouhra - finále:

Bencicová (9-Švýc.) - Vondroušová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud