30. července 2021 • 09:35

Prskavec suverénně ovládl finále! Česko slaví v Tokiu druhé zlato

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká výprava na olympiádě v Tokiu slaví druhou zlatou medaili! Kajakář Jiří Prskavec suverénní jízdou ovládl finálový závod a slaví největší úspěch kariéry. Druhého Jakuba Grigara ze Slovenska porazil o více než tři sekundy a suverénně splnil roli hlavního favorita závodu. Bronz získal Němec Hannes Aigner. Osmadvacetiletý český reprezentant vylepšil svůj výsledek z předešlých her v Riu de Janeiro, kde získal bronz. Zlato už ve čtvrtek slavil český střelec Jiří Lipták.



Kajakář Jiří Prskavec se v Tokiu stal olympijským vítězem ve vodním slalomu. Druhého Jakuba Grigara ze Slovenska porazil o více než tři sekundy a suverénně splnil roli hlavního favorita závodu. Třetí skončil Němec Hannes Aigner. Osmadvacetiletý český reprezentant vylepšil výsledek z předešlých her v Riu de Janeiro, kde vybojoval bronz.

Prskavec získal v Tokiu pro Česko druhou zlatou medaili po střelci Jiřím Liptákovi a celkově pátý cenný kov. Na kanále Kasai se mezi trojici nejlepších prosadil i kanoista Lukáš Rohan, který vybojoval stříbro.

Úřadující mistr světa Prskavec postoupil do závěrečných bojů o titul z prvního místa v semifinále, startoval proto ve finále jako úplně poslední. S tlakem se ale vyrovnal a nechyboval. V úvodu měl pocit, že lehce ztrácí, ale nebyla to pravda. Pak ještě zrychlil a na druhém mezičase měl náskok více než čtyři sekundy na v té chvíli vedoucího Grigara. V závěrečné části oproti čtyřiadvacetiletému Slovákovi lehce ztratil, ale přesto měl v cíli propastný náskok 3,22 sekundy. Svoji poslední jízdu v Tokiu zajel v nejrychlejším čase dne 91,63.

Štěstím zářil i Grigar, který dosud na velkých závodech vybojoval jen stříbro v hlídkách na MS před šesti lety. Mezi jednotlivci byl ve světové konkurenci nejlépe desátý, na mistrovství Evropy osmý, ale minule v Riu skončil pátý. „Ani jako malý jsem si nikdy nedovedl představit, že budu jednou stát na stupních vítězů se stříbrnou medailí. Je to odměna za všechnu tu dřinu,“ řekl čtyřiadvacetiletý kajakář slovenským médiím. „Po dojezdu jsem nevěděl, jestli z toho bude medaile. Je to vodní slalom a za mnou jely ještě tři lodě. A bylo z toho stříbro,“ radoval se.

Nadšený byl nakonec i třetí Aigner, jenž vybojoval bronz i na olympiádě v Londýně 2012. Před pěti lety v Riu byl čtvrtý. „Myslím, že mohu být opravdu šťastný, že se vracím domů s bronzem. Bál jsem se, že budu opět čtvrtý,“ přiznal dvaatřicetiletý Němec, který ve finále bojoval i s křečemi. „Nebyl jsem si ani jistý, že dojedu do cíle, měl jsem velké problémy se svaly. Pravděpodobně kvůli zdejšímu horku. Je prakticky nemožné vypít toho tolik, kolik tady vypotíme,“ podotkl Aigner a ocenil výkon českého vítěze. „Jiří dnes pádloval jinou ligu, takže jsem šťastný,“ řekl.

Výsledky:

K1: 1. Prskavec (ČR) 91,63 (0 trest. sekund), 2. Grigar (SR) 94,85 (0), 3. Aigner (Něm.) 97,11 (0), 4. Oschmautz (Rak.) 98,79 (0), 5. Smolen (USA) 99,12 (0), 6. Forbes-Cryans (Brit.) 100,58 (2), 7. Neveu (Fr.) 101,18 (4), 8. Delfour (Austr.) 102,33 (2).

Zlatý medailista Jiří Prskavec s tátou a trenérem
Zlatý medailista Jiří Prskavec s tátou a trenérem

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud