7. července 2016 • 18:09

Kreténi, zavírejte okna! Reportáž z tréninkových galejí veslaře Synka

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak vypadá běžný tréninkový den veslaře Ondřeje Synka necelý měsíc před zahájením olympijských her v Riu? Sport Magazín byl u toho, když se hvězdný skifař mordoval v posilovně i na vodě. „Je to někdy takové sado maso. Občas si říkám, že kdo si veslování vybere, musí mít nějakou úchylku. Není normální dobrovolně denně trpět,“ říká v reportáži pátečního vydání.



Když si stoupne, ta postava vás ohromí: 199 centimetrů, 105 kilogramů. Dlouhé svalnaté paže. Široká ramena. Chlap jako hora.

Ondřej Synek se chystá na čtvrtou olympiádu. Ve 33 letech. Na vrcholu sil. Čtyřikrát vyhrál mistrovství světa. Na Hrách byl dvakrát druhý, teď dře pro vytoužené zlato.

To je hlavní důvod, proč dennodenně podstupuje festival lidského utrpení. Proč za rok navesluje přibližně 5000 kilometrů. Proč rukama zvedá vleže činku s váhou 105 kilogramů a nohama tlačí 300 kilogramů. Ve staré posilovně, ve které mu dělají společnost jen nápisy na stěnách jako „Kreténi, zavírejte okna!“ nebo „Noste si vlastní ručníky, jsou mezi námi prasata“.

Když natahuje ruce, na zakroucených prstech i dlani se zjeví desítky puchýřů. Některé menší, jiné větší, rozervané. „A to není tak hrozné jako na jaře,“ upozorňuje Synek, že po dojezdu tréninku nebo závodu se mozoly mísí s krví.

Veslařům nezbývá, než si zvyknout na bolest. „Tohle se špatně popisuje. Většina populace neví, co to znamená, když se vytvoří v těle laktát. Nemůžete dýchat, řežou vás nohy, nemůžete je ohnout. Hrozné. Je to jenom o hlavě. Víte, že už nemůžete, ale musíte jet dál,“ vzpomíná Synkův kouč Milan Doleček, někdejší světový medailista.

Titulní strana Sport Magazínu s olympijským favoritem Ondřejem SynkemFoto Sport

Více o olympiádě v Riu najdete ZDE »

Jak se Ondřej Synek vyrovnává s vyčerpáním a bolestí?

Kvůli čemu nadával trenérovi?

A co trenér slíbil Synkovým rodičům?

Kompletní reportáž čtěte v pátečním Sport Magazínu

Co ještě najdete v pátečním Sport Magazínu:

Rozhovor: Jan Koller

Uniklo z facebooku: Pavel Vrba

Fototéma: plavec Jan Micka

Můj první gól: Miroslav Holeňák

Vysoká hra Zdeňka Haníka: o míčových šibalech

Sportovní TV přenosy na celý týden

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud