Romana Barboříková
7. srpna 2016 • 03:40

Nová role pro Hradilka: Zamrzelo mě, že nemůžu v Riu závodit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stříbro z londýnských Her určitě neobhájí. Vavřinec Hradilek totiž Česko reprezentovat nemůže, jediné místo na OH si vyjel Jiří Prskavec. Přesto Hradilek v Riu je. Jako spolukomentátor České televize. Tuto roli si na olympiádě vyzkouší poprvé. Nervózní z toho ale není. „Je super, že tady můžu být, všechno vidět na vlastní oči, z druhé strany. To je také užitečné. Kanál je nádherný, pocity jsou hezké a stres rozhodně nemám.“



Procházel se kolem slalomové trati v areálu Deodoro, ale vlastně ani neměl moc čas si ji prohlížet. Zastavovali ho totiž vodáčtí kolegové, kteří se občas podivovali, co tady vlastně dělá. „Někteří to věděli, takoví ti nejlepší kámoši, ale ostatní hledí,“ usmíval se závodník, kterého všichni zdravili: „Hi Vávra!“

Úplně chladným ho atmosféra v Riu nenechala, i když odjížděl hrdinsky. „Říkal jsem si, že to bude úplně v pohodě, když se mě ptali, jestli mě to nebude štvát, že nezávodím. Když jsem letěl, tak to bylo takový zvláštní. Pak ale všichni sportovci v soupravách mířili do vesnice, tak mě to trochu mrzelo, že nemůžu taky. Ale to je epizoda, chvilková myšlenka. Pak jsem si uvědomil, že je super, že tady můžeu být, všechno vidět na vlastní oči, z druhé strany.

Ve své nové roli se představí už dnes, kdy jsou na programu kvalifikace singlkanoistů a kajakářů. Nervózní ale není. „Kanál je nádherný, pocity jsou hezký a já stres rozhodně nemám. Ale ten závodní mi rozhodně chybí. Takže bych ho určitě vyměnil tady za tu pohodičku,“ říkal s mírným zklamáním v hlase.

Vavřinec Hradilek totiž Česko reprezentovat nemůže, jediné místo na OH si vyjel Jiří Prskavec. Přesto Hradilek v Riu je
Vavřinec Hradilek totiž Česko reprezentovat nemůže, jediné místo na OH si vyjel Jiří Prskavec. Přesto Hradilek v Riu je

S velkou přípravou na komentování si hlavu nelámal. „Zatím jsem si nic moc nehledal. Ale na vodní slalom tolik přípravy nepotřebuju, všechny lidi vesměs znám, o každým něco můžu povědět. Takže má příprava je spíš taková, že jsem se na ně koukal při tréninku. Důležité je chvíli ten kanál nakoukat,“ líčil účastník dvou předchozích Her.

Komentátorské pozice se mu líbí, výhled z nich je prý skvělý. Připustil také, že by přeci jen chvilková tréma možná mohla přijít. „Až budu na stanovišti, kde budou i ostatní komentátři z velkých televizí… Ale asi ne, myslím, že to bude v pohodě.“

Před kamerou žádným nováčkem není, má za sebou natáčení celovečerního filmu Tenkrát v ráji, na který malý herecká trénink podstoupil. Na komentování ale nic podobného neabsolvoval. „Já tam budu spíš od glosování, nebudu to uvádět, že jo,“ vysvětlil Hradilek. Navíc si už vyzkoušel i spolukomentování v Praze při Světovém poháru. „Ale olympiáda je přece jenom něco jiného,“ uvědomuje si.

I přesto, že je na Hrách v pozici novináře, musí se stále udržovat v kondici. „Máme svěťáky, takže už jsem tady byl běhat. Máme na hotelu fitko, takže něco dělat budu. Na vodu se ale asi nedostanu. Uvažovalo se o tom, ale pro tým by to bylo moc práce. Jasně, že bych si tady ten kanál hrozně rád sjel, ale nejde to,“ litoval.

A jak vidí šance Čechů na medaile? Asi tak jako všichni, kteří se okolo divoké vody pohybují. „Může to být hodně dobrý a taky to může být špatný... Je to slalom, čtyři potenciální medaile tady jsou, je třeba to v hlavě kočírovat. Pro všechny to jsou nové věci, i to, že jsou jiné obrazovky, jiné měření, na člověka to působí. Ty vlivy když potlačí, tak všichni mají na medaili,“ uzavřel expert ČT.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud