29. září 2023 • 15:07

Ruští sportovci budou na Hrách v Paříži. Paralympijský výbor schválil jejich start

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní paralympijský výbor schválil účast ruských sportovců na letních hrách v Paříži v roce 2024. Informoval o tom na sociální síti X po zasedání v Bahrajnu, kde bude ještě dnes rozhodovat, zda budou Rusové startovat bez omezení, nebo jako neutrální sportovci.



Pro návrat Ruska na paralympiádu bylo 74 členů, proti 65. Třináct členů se hlasování zdrželo. V Manámě by měli zástupci paralympijského výboru stejným způsobem rozhodnout o účasti běloruských reprezentantů.

Výbory Ruska a Běloruska byly loni v listopadu suspendovány kvůli vpádu na Ukrajinu. Už v roce 2022 byli sportovci obou zemí zhruba měsíc po invazi na poslední chvíli vyloučeni ze zimní paralympiády v Pekingu. Původně měli v Číně startovat jako neutrální sportovci.

O návrat Ruska a Běloruska na klasické hry usiluje také Mezinárodní olympijský výbor. Původně doporučil jejich vyloučení z mezinárodních soutěží, ale letos vyzval sportovní federace, aby zvážily přijetí jednotlivců zpět jako neutrálních sportovců a umožnily jim kvalifikovat se na OH.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud