15. února 2022 • 08:44

Propadák české štafety! Muži po čtyřech trestných kolech nedokončili

Autor: iSport.cz, zoh, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté byli ve štafetě po čtyřech trestných kolech dostiženi a olympijský závod nedokončili. Čtveřice Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Michal Krčmář, který se po špatné střelbě parťáků ani nedostal do akce, tak zaznamenala nejhorší výsledek v olympijské historii. Vyhráli Norové před Francií a Ruskem.



Mikuláš Karlík na druhém úseku vytáhl štafetu o dvě příčky výše, po dalších dvou trestných kolech Adama Václavíka však byli Češi dostiženi o kolo a finišman Michal Krčmář se na trať vůbec nedostal. Biatlonisté tak nenavázali na sedmé místo z předchozích her v Pchjongčchangu.

O norské zlato se postarali Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastat Christiansen. Laegreid přitom absolvoval jedno trestné kolo. V závěru Norové využili chyb do té doby vedoucího Eduarda Latypova, který musel na dvě trestná kola. Rusové nakonec dojeli třetí za stříbrnými Francouzi.

Závod se kvůli obavám z mrazu uskutečnil o dvě a půl hodiny dříve oproti původnímu programu. Na trati v areálu Čang-ťia-kchou přesto panovaly teploty kolem minus 15 stupňů Celsia.

Českým reprezentantům se naděje na úspěch rozplynula hned po první střelbě. Štvrtecký nedokázal ani se třemi náhradními náboji sestřelit poslední terč a propadl se po trestném kole na poslední příčku. Rodák ze Vsetína se nevyhnul penalizaci ani po stojce a při předávce biatlonisté uzavírali celé pole s více než tříminutovou ztrátou na čelo.

Karlík se sice trestným kolům vyhnul, kvůli pěti dobíjením však zůstával dlouho poslední. Teprve až v závěru předstihl soupeře z Estonska a Slovenska a byl devatenáctý. Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí zaznamenal sedmý nejrychlejší úsek.

Václavík vleže nemusel dobíjet a poskočil na 17. místo. Po stojce mu však zůstaly dva terče a znovu se propadl. Následně jej předjel vedoucí Latypov a pro Čechy závod skončil.

Bronzový medailista ze stíhacího závodu Latypov měl v čele před poslední položkou náskok téměř minuty (59,3), jenže tíhu okamžiku neunesl a musel na dvě trestná kola. Ke zlatu tak pomohl Norům, kteří ještě v polovině závodu ztráceli na čelo minutu a 47 vteřin.

Trojnásobný vítěz Světového poháru Johannes Thingnes Bö získal po smíšené štafetě a sprintu na hrách v Číně třetí zlato. K tomu má ještě bronz z vytrvalostního závodu. Francouzský finišman Quentin Fillon Maillet má ještě o jednu medaili více: před dnešním stříbrem byl druhý ve sprintu a smíšené štafetě a vyhrál také vytrvalostní a stíhací závod.

Biatlonový program pokračuje ve středu štafetou žen.

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J.T. Bö, Christiansen) 1:19:50,2 (1 trest. okruh + 7 dobíjení), 2. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -27,4 (0+9), 3. Rusko (Chalili, Loginov, Cvetkov, Latypov) -45,3 (2+6), 4. Německo -1:04,3 (1+9), 5. Švédsko-1:49,4 (1+13), 6. Kanada -1:56,3 (2+9), 7. Itálie -1:58,6 (2+13), 8. Běloursko -1:59,0 (2+11), 9. Ukrajina -3:41,3 (4+12), 10. Rakousko -3:41,7 (2+8), ...19. ČR (Štvrtecký, Karlík, Václavík, Krčmář) dostiženi.

 

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Vstoupit do diskuse
4
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud