23. února 2018 • 13:34

Česká štafeta v polovině závodu vedla, skončila sedmá. Zlato slaví Švédsko

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté obsadili v závěrečné štafetě na 4x7,5 kilometru na olympijských hrách v Pchjongčchangu sedmé místo. Ondřej Moravec po úvodním úseku předal na sedmém místě, Michal Šlesingr dokonce po polovině závodu vytáhl tým do čela, ale na třetím úseku musel při své premiéře v Koreji Jaroslav Soukup na jedno trestné kolo a srazil české kvarteto na šestou příčku. Finišman Michal Krčmář si po dalším trestném okruhu ještě o pozici pohoršil.



 Nečekané zlato získali Švédové, kteří potvrdili výbornou formu na biatlonových tratích v Koreji a jediní ve štafetě nemuseli na trestné kolo. Z mužských štafet dosud měli pod pěti kruhy jen jeden bronz z roku 1968. Druhé místo obsadilo s jedním trestným kolem Norsko a třetí dojelo Německo se třemi okruhy navíc.

Čeští biatlonisté dlouho útočili na stupně vítězů a na překonání nejlepšího olympijského výsledku, jímž je páté místo z roku 2002. I tak reprezentační kvarteto v posledním závodě v Pchjongčchangu vylepšilo jedenáctou příčku ze Soči.

15. den na ZOH: „Méďa“ vychytal Čechy, Vonnová pochválila Ester
Video se připravuje ...

"Zklamání určitě je. Sedmý místo není špatný, ale když vezmu celou tu anabázi, tak jsem věřil, že na téhle olympiádě to kluci zvládnou. Každopádně okolnosti se nějak vyvíjely. Jeli výborně, ale bohužel...," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Českou štafetu netradičně rozjížděl trojnásobný medailista ze Soči Moravec, který v Koreji na cenný kov nedosáhl. Na trati mu dobře jely lyže a na druhou střelbu za sebou přivezl celé startovní pole. "Měl jsem super lyže," řekl Moravec. Vestoje ale musel třikrát dobíjet. "Stoják byla tragédie. Už jsem měl dvakrát flintu skoro na zádech a pak jsem se viděl na trestném kole. Naštěstí jsem to dal," řekl Moravec.

Šlesingrovi předal jako sedmý se ztrátou necelých 35 sekund. Druhý z českého kvarteta si na trati vedl výborně a zazářil na druhé střelecké položce. Zvládl ji bezchybně a dostal český tým na senzační první místo. "Ještě je to půlka závodu, je nesmysl prorokovat výsledek. Může se stát cokoli," říkal Moravec.

Ondřej Moravec si vedl velmi slušněFoto Reuters

Že je v čele, si Šlesingr uvědomil, když opouštěl střelnici. "Mrknul jsem se doprava a viděl, že ještě nikdo neodjíždí, a docvaklo mi, že jedu první. Pak jsem jel krev poslední kolo a snažil se urvat každou vteřinu. Tam jsem si to moc neužil, už jsem čekal, kdy se přiblíží čára a lyže odepnu. Když jsem se vydejchal, tak jsem si mohl poplácat rameno, že dneska dobrý," řekl Šlesingr.

V závěru svého úseku navíc náskok ještě zvýšil a Soukup vyběhl do svého premiérového vystoupení v Koreji s náskokem 16 sekund.

Pětatřicetiletý veterán si však olympijskou rozlučku představoval jinak. Po střelbě vleže ještě vedení těsně udržel, ale na "stojce" propadl a musel na trestné kolo. "Bohužel to dneska opravdu nešlo. Jen první kolo se mi běželo dobře, ale pak to bohužel přišlo a stálo to za prd. Nejenže mi nešly nohy, celkově jsem byl hotovej, nemohl dýchat a nepohlídal to," komentoval Soukup nepřesné rány.

"Jsem strašně rád, že Jarda štafetu jel. Nemělo tam být kolo, ale podmínky na střelnici nebyly snadné, chybovali i další a myslím, že se nemá za co stydět," řekl Rybář o Soukupovi.

Česká štafeta po nadějném začátku ztratila kontakt s čelem a Soukup dojel na předávku jako šestý s téměř dvouminutovou ztrátou. Stříbrný medailista z úvodního sprintu Krčmář ještě dokázal po střelbě vleže posunout české kvarteto o pozici vpřed, jenže při závěrečné položce musel stejně jako Soukup na trestné kolo.

Poslední střelba rozhodla i o vítězi štafety. V přímém souboji o zlato ukázal lepší nervy Švéd Fredrik Lindström, zatímco Emil Hegle Svendsen z Norska musel na trestný okruh. Švédové jako jediní z celého startovního pole trestné kolo nemuseli absolvovat. Třetí Němci třikrát kroužili, přesto jim to stačilo k bronzu.

Česká biatlonová výprava si z Koreje odveze dvě medaile z úvodních sprintů - Krčmář získal stříbro a Veronika Vítková bronz.

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Švédsko (Femling, Nelin, Samuelsson, Lindström) 1:15:16,5 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení),
2. Norsko (Birkeland, T. Bö, J.T. Bö, Svendsen) -55,5 (1+12),
3. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -2:07,1 (3+10),
4. Rakousko -2:52,5 (2+11),
5. Francie -3:26,6 (3+12),
6. USA -3:50,2 (2+14),
7. ČR (Moravec, Šlesingr, Soukup, Krčmář) -4:07,1 (2+13),
8. Bělorusko -4:49,5 (3+12),
9. Ukrajina -5:00,8 (2+9),
10. Slovinsko -5:00,8 (1+10).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud