Pavel Ryšavý
14. února 2018 • 09:30

Korejci zbrojí na Čechy bez zájmu médií: Nejsou to žádné Kokosy na ledě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Možná je máte za hokejové „Kokosy na sněhu“. Jižní Korea, vlastně tak trochu exot. Je to země, která nemá žádnou bombastickou hokejovou tradici, první zápas odehrála v roce 1979 proti Španělsku, ještě před devíti lety nastupovala na MS proti Mexiku nebo Jihoafrické republice. Když tuhle partičku vidíte na tréninku, je možná trochu jiná. Hlavně docela malá, když pominete nakoupené borce ze zámoří. Ale nebudete se jí smát. Už ne.



Led hlaďounký jako při rychlobruslení. Na tribunách uklízečky pucují sedačky. Jinak nikde nikdo. Žádný novinář, žádný fanoušek, žádný pozrovatel. V 9:30 má trénovat Jižní Korea a tři minuty se nic neděje.

Jednoho by napadlo, jestli má být poslední příprava před čtvrtečním zápasem s Českem vážně tady, v olympijské hale. Nezměnili arénu? Město? Zemi?

Ne, ne. V tu chvíli skáče na led brankář, kterému betony půlí červeno modrý symbol jin a jang. Tak tohle je Matt Dalton, brankář, Kanaďan jak poleno a taky hlavní hvězda korejské party. Za reprezentaci začal chytat od roku 2014, když se na plné pecky rozjel projekt tuningu národního týmu o pár borců ze zámoří. Nakonec jich Jižní Korea naverbovala sedm.

Když se chvíli na Daltona díváte, vidíte, jak se všechno kolem něj točí. Je v těžké pohodě, užívá si každý zákrok, zhruba po hodině na ledě si začíná zpívat. Nahlas, slyšíte to až do třicáté řady. A s hokejkou hraje stejně dobře jako většina obránců, to vás praští do očí taky.

Po Daltonovi se na led trousí i ostatní. Asistent s urputným pohledem Richard Park hned testuje obrovitého obránce Alexe Planta. „Načasování, správné načasování,“ křičí na něj, když mu dává přihrávky do jízdy a žádá od něj to samé.

Mimochodem, tu zámořskou sestavičku v korejských dresech nepřehlédnete. Jenom Michael Swift má „místní rozměry“ a měří 178 cm. Jinak jde o pořádně narostlé chlapy. Když se celý tým sejde, aby poslouchal, co po něm chce trenér Jim Paek, vypadá to, že všichni klečí a jen Brock Radunske stojí. Aha, tak ne, stojí všichni. Jen je znát ten dvaceticentimetrový výškový rozdíl Korejců a rodáka z kanadského Kitcheneru.

Český tým nezvládl generálku s Finskem. Snad jsme si góly pošetřili, doufá Francouz
Video se připravuje ...

Mezi tím se tribuny aspoň lehce zaplnily. Na trénink hokejové reprezentace se dorazilo podívat celých 12 dobrovolníků, kteří pomáhají na olympiádě s organizací, plus tři novináři. Slyší, jak kouč Paek rázně volá při jednom z cvičení: „Tvůj hráč, tvoje zodpovědnost. Nesmíš ho nechat ujet.“

Za čtyři roky udělala tahle země obrovský posun. Už jen to, že tehdy neměl nároďák ani vlastní brusku nebo sušičku rukavic, mluví za všechno. Teď má zázemí srovnatelné s ostatními. Pokud na ostatní nezaútočí norovirus, olympiádu nevyhrají. Ale během čtyř let urazil korejský hokej dlouhou cestu.

Na konci tréninku si asistent Park bere k sobě do kruhu pro vhazování první dvě pětky a přichází velké teoretické školení, jak bude rozehrávat brankář Dalton a kam si mají ostatní najíždět. Gólman už nezpívá, poslouchá taky a názorně ukazuje, kam si případně vyjede, jak bude s pukem manévrovat.

Tahle lekce trvá zhruba 10 minut. Všichni visí očima na Parkovi, mluví jenom on. Kondice ukončilo až zahoukání rolby. Konec, pánové. I když jste doma, musíte z ledu.

Fajn, tak příští zastávka Česko, ve čtvrtek. A ne, fakt to nejsou „Kokosy na sněhu“, jenom nějaká atrakce, které se zasmějete a do vlastní branky si pošle tak osm puků a bude klid. Pohyb měly drobounké hadimršky hodně solidní.

Základní cíl je, co nejdříve načnout Daltona, klidně ho vystřílet z branky, nenechat ho vyrůst. Protože u něj všechno začíná. S ním pak stoupají i korejské šance na zázračné výsledky. Pokud si začne pobrukovat i v zápase, bude zle.

Góly

Domácí: 11:59. Jan Kovář, 16:18. Řepík

Hosté: 07:34. Min-Ho Čo

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Polášek, Nakládal, J. Kolář (A), Mozík, Vitásek, O. Němec, Jordán – Sekáč, Jan Kovář (A), M. Erat (C) – Červenka, Mertl, Vondrka – T. Zohorna, Koukal, Radil – Birner, Horák, Řepík – Martin Růžička.

Hosté: Dalton (Sung-Je Park) – Young, Won-čon Kim, Ton-ko I, Regan, Plante (A), Jong-čon So, Hjon-ho O – Sang-uk Kim, Ki-song Kim, Testwuide – Swift, Min-Ho Čo, Radunske – Sang-u Šin, U-sang Paj (C), Won-čong Kim (A) – Čin-kjo Pak, Jong-čon I, Sang-hun Šin – Čong-u Čon.

Rozhodčí

Lemelin (USA), Öhlund – Pihlblad (oba SWE), Suominen (FIN)

Stadion

Hokejové centrum Kangnung

Jižní Korea už se připravuje na Čechy, základní skupinu s nimi začne
Jižní Korea už se připravuje na Čechy, základní skupinu s nimi začne

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud